Casablanca

Casablanca – un film devine realitate

Humphrey Bogart si Ingrid Bergman nu au fost niciodata in Casablanca si totusi numele acestui oras trezeste in noi o asociere inevitabila cu filmul Casablanca.

Sunt sigura ca si noi am facut popas in acest oras, doar pentru ca am sperat sa descoperim un loc romantic si plin de istorie. Un oras curat cu case albe si stradute intortocheate, cu restaurante si baruri si bineinteles minunata Cafenea a lui Rick unde seara de seara se intalnesc indragostitii orasului.

Am sa intrerup acum filmul care probabil a inceput sa se deruleze si in gandurile voastre si am sa va trezesc la realitate !  Casablanca este cel mai mare oraș din Maroc cu o imensa zona industrială. Fiind si un oras port este centrul economic al țării si din pacate dupa parerea mea, Casablanca este si  cel mai haotic si murdar oras al Marocului. Humphrey si Ingrid sa fie fericiti ca nu au pus niciodata piciorul in acest oras ! 

Casablanca ? din pacate nu este ceea la ce ne-am asteptat

Noi insa eram acolo si dupa ce in sfarsit am reusit sa gasim un loc de parcare in apropiere de medina am luat-o pe jos sa intrebam unde se afla cafeneaua lui Rick…deaorece o astfel de cafenea exista intradevar.

Rick’s cafe – macar aceasta cladire este alba

Rick’s Cafe

Am gasit-o iesind din medina pe mijlocul bulevardului principal care duce spre port. Am intrat cu mari emotii – si surpriza – de data aceasta placuta – totul era exact asa cum ne-am așteptat, la fel ca în film. Ospătarii îmbrăcați în haine de ploaie, pianistul care canta neintrerupt cantecul  “As Times goes by”, o atmosferă ca in ani ’50. Am savurat un cocktail si am plecat mai departe…nu inainte de a face o vizita celei mai înalte moschei din lume:

Moscheea Hassan II  

Cu o înălțime de 210 de metri, minaretul ei este în prezent cel mai înalt minaret din lume.

casablanca moscheea hasan II
Casablanca Moscheea Hasan II
un pic de romantism la umbra moschei Hasan II

Am aruncat o privire inauntru dar o vizita pe indelete nu am mai avut timp sa facem…pentru seara aveam rezervat un hotel la malul marii in localitatea El Jadida.

O luam pe strada de coasta cu oceanul in partea de vest ca sa nu pierdem din greseala apusul de soare si asfel intram din noroc in micul oras Azemmour care este intradevar exact cum mi-as fi dorit sa fie Casablanca…cu casute mici varuite in alb

Azemmour cu zeci de casute varuite in alb

si apusul de soare peste ocean ne rasplateste din plin pentru marea dezamagire care a fost Casablanca…

Apus de soare in El Jadida

 

citeste continuarea aici

Vezi toate fotografiile facute in Maroc 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.