Chiang Mai-în vizită la tribul femeilor cu gât de girafă

Continuare de aici… 

A treia zi in Chiang Mai aveam de gând sa vizitam si alte animale specifice zonei – adică toate grădinile zoologice din împrejurimi cu elefanți, tigri si femei… da ați citit bine…gradina zoologica unde poți vizita tribul femeilor cu gât de girafă !

de fapt…adevărul este ca gatul femeilor nu vrea sa copieze o girafă ci un șarpe…ascultam cu gura căscata povestea fetiței de 5 ani care si-a dorit sa fie ca mama ei.

A fost odată un șarpe de apa fermecat care trăia intr-un lac din nordul Myanmarului. La acest lac venea in fiecare zi un tânăr voinic sa pescuiască, de care femeia șarpe s-a îndrăgostit imediat. Dragostea ei fusese atat de puternica încât zeii i-au îndeplinit rugăciunile si au transformat-o in femeie. Tânărul văzând-o s-a îngrăgostit bineinteles si el de ea si astfel s-au căsătorit trăind o viata fericita. Din pacate farmecele durau doar peste zi si noaptea femeia se transforma din nou in șarpe. Femeia născuse un “ou” pe care il ascunse pana din el s-a născut o fetită. Totul decurgea perfect pana când intr-o noapte fetită plânsese așa de tare ca tatăl ei s-a trezit. Langa el in pat in locul femeii sale iubite dormea un șarpe. Bărbatul speriat a luat un cuțit si a omorât șarpele. Abia la răsăritul soarelui si-a dat seama ce lucru îngrozitor s-a abătut asupra lor. Din durere s-a sinucis si el si fetită devenind orfana a ajuns la mănăstire fiind crescuta de călugări. La vârsta de 5 ani curioasa fiind cine sunt părinții ei i-a întrebat pe călugări si aceștia i-au povestit povestea vieții ei si faptul ca mama ei fusese un șarpe de apa. Din dragoste si respect fata de mama ei fetița a hotărât ca dorește sa arate ca si ea ca un șarpe si astfel si-a îmbrăcat gatul cu inele de metal încercând sa-l lungească si să reamintească de originea ei!”

De atunci felele aparținând acestui trib încep de la vârsta de 5 ani sa se “înfrumusețeze”…pentru ele este un simbol de care sunt foarte mândre. Din păcate regimul dictatorial din Myanmar a înțeles greșit acest simbol si le-a expulzat din țară sub pretextul ca aceste femei sunt bântuite de diavol. Au gasit in sfârșit liniște si adăpost in nordul Thailandei unde satul lor poate fi vizitat…si noi ne aflam acum in drum spre acest sat.

Dupa ce am plătit intrarea de 500 Bath pe persoana eram foarte curioasa sa le vad si sa le admir…ascunse in spatele unor mașini de țesut si a câtorva eșarfe fluturând in vânt așteptau timorate si rusinoase…ca intr-o expoziție a unei grădini zoologice. Parca imi venea si mie sa ma ascund , mi-era jena sa ridic aparatul de fotografiat si sa-l îndrept spre ele.

Nu toate femeile doresc sa fie fotografiate ca intr-o gradina zoologica
Nu toate femeile doresc sa fie fotografiate ca intr-o gradina zoologica

De ce nu faci poze ? ma îndruma soțul meu mirat de atitudinea mea …nu pot ii răspund…femeile astea imi fac mila…

long neck girl in Chiang Mai
Long Neck girl in Chiang Mai – fetiță cu gat de girafa

si atunci am vazut-o pe fetită de circa 6 ani cu inelele pe gat cum era mustrata de mama ei sa stea liniștita când turiștii doresc sa o fotografieze. In acest moment am avut tendința sa ii rup de pe gat inelele si sa o salvez…poate încă nu era prea târziu.

Bătrânica cu cel mai lung gat

Până la 10 kilograme cântăresc toate inelele făcute din alamă si între 15 și 20 de kilograme sunt uneori cele puse pe brațe și picioare.

in spatele caselor se afla manufactura de inele
in spatele caselor se afla manufactura de inele

Am părăsit aceasta gradina zoologica cu un sentiment ciudat îndreptându-mă spre cea din apropiere unde aveam sa mângâiem bebeluși de tigri.

Bebeluș de tigru alb jucându-se cu o nuca de cocos

Parca ma mai înviorasem puțin la vederea lor jucându-se intr-o curte imensa cu nuci de cocos. Dar dupa aceea când mi-am dat seama ca tigrii adulți erau ținuți in cuști mici înguste toata ziua pentru a fi scoși la “expoziție” pentru cateva poze m-am întristat din nou.

Tigri așteaptă sa fie scoși din cușca pentru a fi fotografiați cu turiștii

Am facut cateva poze când ne-a venit rândul ( se sta la coada ! circa jumate de ora ) si am plecat si mai triști decat am venit. Ziua de azi avea sa se termine cu ceva plăcut mi-am zis si astfel am renunțat din princip sa mai vizitez si spectacolul cu elefanți.

Ajungând din nou in oraș parca nici nu mai voiam sa intru la fish spa – ceea ce ne-am propus sa facem in aceasta după masa. Sărăcuții de peștișori erau si ei doar exponate folosite de noi – turiștii – sau poate totuși noi eram cei care sa fim folosiți si mâncați…o da..peștișorii aveau o foame !

peștișorii iti mănâncă toata pielea uscata de pe picioare

Apropo foame…in ziua următoare vom vizita piețele de legume si carne dupa care vom face un curs de gătit mancare thailandeza…

Aici poți vedea toate pozele din Thailanda.

Dorești și tu să vizitezi orasul Chiang Mai , însă nu ai curajul să o faci pe cont propriu ca și noi ? Nici o problemă – aici găsești tururi ghidate de ghizi localnici și recomandate de noi.

Aventura lui Pami continuă

Citește toate aventurile noastre prin Thailanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.