Cum organizezi o calatorie

Dragii mei cititori… până acum ne-ați urmărit pe noi în călătoriile noastre prin lume. Vă mulțumim pentru aceasta. Și după cum ați observat, nu toate călătoriile noastre au fost un mare succes (mă gândesc la Gambia, India sau Jamaica). Dar toate călătoriile si-au atins scopul – si anume să castigăm experiența necesară pentru a vă putea indruma acum pe voi spre drumul cel bun. Da, acum sunteti voi la rand ! 

Profitați din experiența noastră ! Aflati aici cum sa planificati o călătorie pe cont propriu care intradevăr sa devină una reusită si de neuitat.

Planificarea unei călătorii iti ia mult timp. Mai ales daca nici nu stii de unde începi? Care este primul pas? Cum sa fac sa nu uit ceva important…dar ce este cu adevarat important in organizarea unei calatorii ?

Îmi amintesc când am început să planificăm noi prima noastra călătorie in afara Europei. Nu știam de unde sa incepem. Eram pierduti – ne-am ghidat doar dupa budget crezand ca o tara foarte saraca este si ieftina. ( In gandul meu – daca ei supravietuiesc acolo cu mai putin de 1 dollar pe zi – noi vom trai cu banii nostri ca regii ). Si astfel am ajuns in Gambia – una dintre cele mai sarace tari de pe lume, pentru a  realiza că defapt cu cat o țara este mai săracă  cu atât este mai scumpă.

 Si astfel ajung la primul pas in drumul lung spre calatoria perfecta.

Pasul 1 Decideți unde doriți să mergeți

Alegerea unei destinații este foarte importantă, abia dupa aceea puteti incepe cu planificarea concreta . Este mult mai ușor să va decideti daca stiti care este scopul calatoriei “mă duc la Paris sa vad Turnul Eiffel si seara sa ma plimb pe raul Seine cu vaporasul deoarece sarbatoresc 10 ani de casnicie” decât “mă duc undeva în Europa unde e romantic”.  Destinatia trebuie insa sa fie realizabila – cand uneori citesc recomandari de genul – daca vrei un weekend romantic iti recomand Bali sau Bora Bora – ma pufneste rasul…cine iti recomanda asa ceva cu siguranta ca nu a fost acolo – si nu pentru ca acolo nu ar fi romantic ci pentru ca intr-un weekend este absolut irealizabil !

Pasul 2 Decideți durata călătoriei

Cat timp ai la dispozitie ?  un weekend, 1 saptamana sau poate chiar o luna de zile ? Alege destinatia neaparat si in functie de timp. Nu are nici un rost sa te „obosesti” pana pe Dominicana pentru o singura saptamana. Drumul lung si schimbarea fusului orar te vor dobora pentru una sau doua zile. Nici nu ai timp sa te bucuri de locul unde ai ajuns ca deja trebuie sa te reintorci.

Ai timp mai mult – doua sau chiar trei saptamani – iti recomand o destinatie in Asia sau in America Centrala – vei realiza ca si pretul total v-a fi mai mic decat daca ramai intr-una dintre tarile Europei de vest de ex. Italia, Germania, Anglia sau tarile nordice ( care sunt extem de scumpe ! ) si asa ajungem si la

Pasul 3 Cercetați costurile

Cât te va costa călătoria? Nu poti avea nici o idee fără să știi unde si pe cât timp esti plecat. Deci abia dupa ce ai hotarat “mă duc la xy ” si ai adaugat “pe timp de z zile” poti incepe sa calculezi cat te v-a costa.

Deci, știi unde te duci și cât timp vei fi acolo, dar pentru a calcula cu adevărat de câți bani ai nevoie, este necesar să cercetezi costurile pentru destinația ta, la stilul de călătorie pe care îl vrei tu. Iti este deajuns un hostel sau o pensiune sau preferi să stai în hoteluri de lux? Mananci la restaurante sau iti cumperi mancare din alimentari ? Cate atracții doresti sa vizitezi? Si nu uita nici de banii necesari pentru transport ( taxi sau Transport in comun ?)

Aici trei recomandari cum sa gasesti cel mai bun pret: 

  • Evita pe cat posibil perioada de vacante scolare – cel mai bine mergi exact cand nu e sezon

Uneori la noi iulie și august sunt reci și ploioase ca septembrie și octombrie sa fie însorite și calde … de ce nu crezi ca si in alte țări e la fel ? Vremea este schimbatoare și nu există o prognoză sigură. Deci, alegeți o destinație în afara sezonului principal (așa numitul). Zburați pe Insulele Maldive în iunie, pe Insula Cipru în noiembrie, vizitați Thailanda în luna august și Maroc în luna februarie.

  • Du-te acolo unde nimeni nu vrea sa mearga si profita de stirile negative despre o destinatie

La stiri se arata imagini despre inundațiile din Bangkok în Thailanda? du-te acolo! Nu, nu exact unde e inundația, ci în Thailanda – oamenii generalizează totul – când plouă câteva zile în Bangkok și drumurile sunt nepasabile, prețurile companiilor aeriene pentru toata Thailanda scad. Alege o alta regiune (Thailanda este imensă) și zburați acolo – cel mai ieftin prin Bangkok (chiar și Bangkok este un oras uriaș și există, desigur, zone în care nu sunt inundații). 

  • Rezervați întotdeauna cea mai ieftină categorie

Acest sfat il puteti aplica numai dacă ați respectat deja cele 2 anterioare. Deci ați ales o destinație unde momentan nimeni nu vrea să meargă și în afara sezonului principal. Felicitări! Nu rezervați acum o suita cu vedere la mare – pentru că o ve-ti obține oricum la fața locului, fără să fi plătit pentru ea. Majoritatea hotelierilor sunt mândri (dacă hotelul este pe jumătate gol) sa-ti ofere un upgarde uneori doar pentru a obține un zâmbet de la tine. Noi chiar și în sezonul principal (între Crăciun și Revelion) am primit astfel de oferte –  recunosc insa ca am ales o țară în care nimeni momentan nu vrea să meargă (Egipt)

Dupa ce ati reusit să estimați de câti bani aveți nevoie pentru călătoria voastra puteți începe cu

Pasul 4  începeți economisirea banilor

Este timpul să începeți cu economisirea! Scrieți pe o lista toate cheltuielile curente, astfel încât să puteți determina pe ce cheltuiți banii și cum puteți reduce aceste cheltuieli. Ve-ti observa ca o mulțime de bani se duc în fiecare zi pe achiziții mici la care ai putea renunta. De exemplu, dacă aveți nevoie de 1.000 EUR pentru călătoria la care optati în circa sase luni, înseamnă că trebuie să salvați doar 5 EUR  pe zi.

Si daca tot vorbim de bani  

Pasul 5  Obțineți un card de credit ieftin

Posezi deja un card de credit precum VISA sau Mastercard – informeaza-te cat te costa plata cu cardul in strainatate? Cat comision platesti in cazul in care ridici bani la ATM-urile din tara pe care doresti sa o vizitezi ? Poate se merita in cazul tau sa schimbi banca sau sa obti un card de credit care are inclus si o asigurare de calatorie…apropo asigurare

Pasul 6 Asigurarea medicala este absolute necesara

Stiu care este raspunsul vostru “eu nu mă voi îmbolnăvi” – exact asa am gandit si eu si intradevar am avut dreptate…de cand calatoresc am avut norocul ca in afara de bolile „normale” pe care le intampinam cu totii din cand in cand intr-o calatorie ( diaree, dureri de cap, voma, raceala ) sa nu fi primit niciodata o boala serioasa. Si totusi si eu am o asigurare medicala pentru strainatate – Stiti cu e – nu mizati pe noroc !

Pretul pentru o asigurare medicala de calatorie difera in functie de compania de asigurari aleasa, precum si de riscurile acoperite de polita de asigurare. Prima de asigurare se stabileste in functie de numarul de zile asigurate (cat dureaza calatoria), de varsta clientului, dar si de tara in care se calatoreste. Deci informeaza-te din timp.

Pasul 7 Cumparati biletul de avion ( daca intentionati sa zburati )

Pentru cele mai bune oferte, rezervați zborul cu aproximativ două luni în avans.

Portalul meu preferat pentru a ma orienta la pret este https://www.kiwi.com/

Pasul 8 Rezervați-vă hotelele

Dacă aveți un program stabilit sau doriti sa stati doar intr-un loc, nu ezitați să rezervați cazare pe toata durata călătoriei, dar dacă aveți de gând să călătoriți prin mai multe orase sau chiar si tari, rezervați doar pentru primele zile. Odată ajunsi la fata locului planurile voastre s-ar putea schimba – uneori iti place un loc mai mult decat ai crezut si doresti sa stai acolo sau alteori se ofera la fata locului o noua destinatie pe care doresti neaparat sa o vizitezi.  

Noi va recomandam sa faceti rezervarea aici la cele mai mici preturi si oferte in toata lumea.

Pasul 9 ​​Planificați-vă activitățile

Schițați activitățile majore pe care doriți să le efectuati și cât costă. Uneori este mai ieftin daca cumparati in internet bilete de intrare iar alteori este absolut necesar sa rezervati dinainte ( pentru a nu ramane pe dinafara :-)).

P.S. Apropo, nu uitati sa verificați dacă aveți nevoie de vize și vaccinări.

Gata  este timpul să vă împachetați pentru călătoria voastra ! Drum bun !