Calatorie individuala prin Egipt. Aventura a inceput aici…
Da, este adevarat, daca ma asez cand se lasa seara, pe terasa hotelului din Assuan, pentru a-mi lua “ceaiul de la ora cinci” impreuna cu o farfurie plina de baclava dulce ca mierea si privesc apusul de soare peste Nil si peste desertul Sahara, ma pot transpune foarte usor pe vremea cand Agatha Christie scria pe terasa Hotelului “Old Cataract”, aflat la doar citiva metri departare de mine, romanul ei “Moarte pe Nil “.

Si apropo: Moarte pe Nil – o si pot intelege, de ce cand esti in acest oras te napadesc ganduri de crima si ucidere.
Daca ma plansesem ca pe strazile din Marsa Alam nu fusesera destui taximetristi, ei bine aici in Assuan este exact invers! Nu poti pune piciorul pe malul Nilului fara sa nu te inconjoare o gramada de “binevoitori” care trag de tine in toate directiile pana te inebunesc: taxi? calesh? felucca? …
Hotelul Piramisa Isis Island este o oaza de liniste si recreere. De aceasta il pot recomanda cu mare placere. Este adevarat ca timpurile sale bune sunt de mult trecute si mobiliarul vechi scarzaie, covorul este plin de pete si baia este ramasa nerenovata de multi ani. Dar, credeti-ma! nu exista nimic mai placut decat sa ajungi dupa o zi de hartuiala, praf si calduri inabusitoare pe aceasta insula aceasta unde nu se afla decat acest hotel si nici un localnic nu te poate deranja.
In jurul meu o gradina mare cu boscheti de hibiscus in floare, palmieri si pomi plini de portocale si doua piscine imense care te imbie sa iei o baie in apa lor racoroasa. Daca nu as fi aici sa vizitez orasul si site-urile archeologige, as ramane cu placere cele 3 zile doar pe aceasta insula si m-as relaxa.
Dar a doua zi dimineata pornim din nou la drum sa vizitam templul Philae. O barca cu motor face naveta neintrerupt zi si noapte intre hotel si malul Nilului.


Templul Philae denumit si templul zeitei Isis se afla la circa 8 km la sud de oras si este si el reconstruit pe o insula in mijlocul Nilului. Intrarea la templu costa 50 de lire egiptene pe persoana (am observat ca toate intrarile la temple costa 30 sau 50 de lire egiptene) doar ca traversarea pana pe insula nu este inclusa. Deci dupa ce treci de ghiseul unde se vand biletele pentru templu te afli inca pe malul Nilului si trebuie sa te targuiesti cu nubienii care au monopolul pentru traversarea Nilului cu felucca.
Aici platesti cum ti-e norocul – noi am platit inca 50 de lire pentru noi doi pe un drum dus-intors. Am aflat pe urma ca grupurile mari platesc 20 pe persoana, dar asa noi am fost singuri in barca si am putut face o plimbare romantica pe Nil. Traversarea dureaza intre 15 si 20 de minute pentru a ajunge la cel mai frumos amplasat templu al Egiptului.
Legenda spune ca insula Philae este locul unde Isis a gasit inima sotului ei Osiris, dupa ce Seth, fratele sau l-a omorat, l-a taiat in bucati si a ascuns partile corpului sau prin intreaga tara. In cele din urma, Isis a regasit toate partile trupului lui Osiris si l-a reinviat. Dar Osiris nu a mai vrut sa ramana in aceasta lume si a optat pentru lumea cealalta, devenind astfel zeul si judecatorul lumii de dupa moarte. Isis era insarcinata si a dat nastere lui Horus (templul sau se afla in Edfu) si a ramas in istorie ca zeita fertilitatii, a dragostei si a datatorii de viata.

Sunt din nou impresionata de maiestatea templului, de marimea coloanelor si perfectiunea gravurilor in piatra si vizita intreaga a zonei archeologice dureaza cel putin o ora sau chiar doua. O posibilitate pe care o ai doar cand nu esti cu grupul ghidat. La intoarcere in oras cu taxiul oprim pentru a arunca o privire “obeliscului neterminat” care se afla la intrarea in oras.
Dupa aceea perindam pe malul Nilului numit “cornish”si intram printr-o poarta veche in inima orasului.

Mi-e imi place sa ma targuiesc. Doar ca aici in Assuan nu prea am cu cine. Plimbandu-ne printre bazaruri ajungem la un momentdat la capatul zonei de textile, de aici incolo incepe piata de fructe si legume. Dintr-o brutarie din apropiere ma atrage un miros placut de paine proaspat coapta. Ma apropii si intreb: How much is one bread? Four pounds, ( 4 lire ) raspunde el in timp ce eu dau din cap in semn ca nu sunt de acord. Doua lire , mai incearca el inca odata …crezi tu, ma gandesc eu, I take 2 for two pounds, it´s OK? Vanzatorul zambeste, ia banii si imi intinde impachetate intr-o punga 2 painite.
A doua zi ma duc direct la aceeasi brutarie, dar vanzatorul de ieri nu mai este in magazin. Un batranel care nu scoate o iota pe engleza da din umeri. Nu ma mai fentezi tu, ma gandesc eu, de data asta cunosc preturile si ii intind o lira aratand in acelasi timp spre mormanul de painite. El ia banii scoate o punga si impacheteaza zece!!! painite. Deci pretul adevarat era de 10 ori mai mic decat am platit eu ieri. Cred ca asta mi-a fost o lectie pentru toata viata – nu ma voi mai lauda niciodata ca stiu sa ma targuiesc!
Pentru a vizita Insula Elephantine si Insula Kitchener care este o imensa gradina botanica, situate si ele in mijlocul Nilului am luat a doua zi una dintre nenumaratele barci denumite “felucca” si am navigat toata dupamasa printre zecile de insulite si cataracte ale Nilului. Inainte de apusul soarelui trecem Nilul pe partea opusa cu orasul sa mai facem o vizita Mausoleului lui Aga Khan.
A treia zi plecam dimineata devreme inapoi spre mare… sentimentul de regret ca parasim acest oras se amesteca cu sentimentul de nerabdare…un drum lung dar plin de peripetii si impresii noi ne asteapta…pe drum ne vom oprii in Kom Ombo si apoi in Edfu pentru a vizita Templul lui Horus – un templu care a ramas aproape intact…
Dorești și tu să vizitezi Egiptul, însă nu ai curajul să o faci pe cont propriu ca și noi ? Nici o problemă – aici găsești tururi ghidate de ghizi localnici și recomandate de noi.