Fes – Cateva ore in evul mediu

Maroc isi ascunde frumusetiile si asta cu success. Ne intoarsesem inapoi in Fes după o tura de forta prin Meknes, Rabat, Casablanca, si El Jadida unde degeaba căutasem cu disperare farmecul celor 1001 de nopti ale Seherezadei. Pentru ca va spun sincer. Nu l-am gasit!

Nici printre străzile prăfuite ale capitalei Rabat, nici printre străzile supraaglomerate ale orasului Casablanca. Va spun sincer. Colindasem aproape tot Marocul si eram dezamăgita, obosită mai bine zis mi-era lehamite . Stateam pe terasa noului nostru hotel in Fes, “Les Meridines” amplasat perfect sus pe un deal direct vis-à-vis de orasul vechi – Fes el Bali – si mi-era lehamite. Ce rost mai avea sa il vizitez? Eram sătulă de mirosurile grele de gunoaie si bălegar uscat la soare, de inghesuiala de pe străzile intortocheate ale medinei, de hărtuiala vanzătorilor ambulanti.

Terasa hotelului din Fes la apus de soare

Eram chiar ajunsa la un punct la care nu-ti mai doresti decat sa stai lungit la marginea piscinei cu un cocktail in mana si sa vizezi la un strand perfect din Marea Caraibe.

Si daca nu as fi citit in toate ghidurile turistice ca Medina din Fes este cea mai fascinantă dintre toate orasele Marocului poate ca as fi renuntat sa o vizitez. Dar acum pot spune ca ma bucur ca nu am facut-o. Mai bine zis ca am facut-o, ca am vizitat-o ! chiar daca in prima seară coboram in orasul vechi cu inima stransă.

Trecusem de poarta de intrare cu un sentiment neplacut si ne alaturasem unui grup mic acompaniati de o ghida mai in varsta care la fiecare explicatie despre clădirile istorice adăuga urmatoarea propozitie: You can not imagine how beautiful is inside! Da, avea dreptate nu-mi puteam imagina sub nici o forma.

Peretii erau murdari cu fatada data jos pe jumătate,strazile pline de gunoaie si portile de intrare incuiate de multe ori cu un lacăt enorm. Cum as fi putut sa-mi imaginez cat de frumos poate fi in spatele acestor ziduri? Dar de ce arata aceste cladiri atat de derapanate pe dinafara intreaba cineva? Deoarece religia musulmana iti interzice sa te fudulesti ( imi place cum suna cuvantul si in graba nu am gasit altul mai potrivit…scuze) .

Da, religia iti interzice sa-ti expui bogatiile in fata altora care nu au avut atat de mult noroc in viata si nu pot avea parte de ceea ce ai tu. De aceea si femeile isi ascund frumusetiile corpului sub rochi largi si voaluri pe fata… Aceasta explicatie m-a pus putin pe ganduri..oare sa fie adevarat?… Aveam sa ne reintoarcem a doua zi in zori pentru a vedea cu adevarat ce se afla in spatele acestor porti, acum inchise.

Seara am luat masa in restaurantul hotelului. Rar am mai vazut un astfel de restaurant atat de frumos decorat. Pe o mica scena cantau 3 barbati melodii specifice si tajina (specialitate marocana ) si vinul marocan aveau un gust si o aroma orienatala deosebit de delicioasă. Si dupa cateva melodii aparuse ea. Femeia din spatele voalurilor , pe cat de respingatoare peste zi pe atat de atrăgătoare peste noapte…

Femeia in tarile arabe – pe cat de respingatoare peste zi, pe atat de atragatoare peste noapte !

Pentru a gasii zona tăbăcarilor care se ocupă cu prelucrarea pieilor nu ai nevoie de ghid. Te lasi dus de miros.

Daca parcurgi acelasi itinerar ca si noi ajungi mai intai la o hala in aer liber unde se aduna pieile proaspat jupuite de pe oi. Aceste piei se incarca pe măgari si de aici nu trebuie decat sa calci pe urmele acestor măgari care te vor duce cu sigurantă pană la destinatia dorită.

Pieli de oaie proapat jupuite…

Pentru a vedea spectacolul medieval al prelucrării pielii si a vopsitoriilor trebuie sa urci printr-un fel de magazin sus pe terasa . Aici te simti de parca te-ai fi intors in timp. Poate fi cu adevărat, adevărat? Ceea ce vad ? Am facut o gramada de poze incercand sa surprind aceasta atmosferă pană ma cupris ameteala.

Tabacarie arhaica in Fes

Vederea acestui spectacol te ameteste din două motive: in primul rand din cauza metodelor arhaice de prelucrare şi intensitatea culorilor, pe de altă parte, din cauza unei putori de nedescris.

prelucrarea pieilor se face manual , mirosul este bestial

Coborand de pe terasa am fost invitati in magazinele de prezentare a pieilor prelucrate. Sacouri, haine de piele, pantaloni, genti, curele toate de o calitate extraordinara si la un pret foarte mic…dar eu nu am putut cumpara nimic !

Iesind din magazin am luat-o din nou printre strazile intortocheate, inguste, impinsa de nerabdarea de a vedea in sfarsit ce se ascunde in spatele portilor inchise. Dar ajunsi in fata palatului poarta era din nou inchisa. Sa ne intoarcem in circa doua ore ne spune cineva. Ce sa facem pana atunci ? Hai sa mergem sa mancam..un hamburger din carne de camila..imi spune sotul meu…dupa ce vazuse capul unei camile atarnand in fata unei tarabe unde se vindea carne proaspat macinata.

Aici se vinde carne de camila

Am urcat sus la terasa unui restaurant deasupra orasului cu o de vedere panoramică fantastica peste Fes el Bali. Si asezandu-ma pentru cateva momente, savurand un ceai de menta si o savarina, mi-am dat seama ca pana acum am facut o mare greseala. Am obligat acest oras sa-mi dezvaluie frumusetiile fara sa-i las timpul necesar, l-am bruscat cum defapt am facut in toate celelate orase care le vizitasem de data aceasta.

Oare de ce imi ramase in amintire Marocul ca fiind o tara deosebit de frumoasa si placuta ? Pentru ca data trecuta am vazut totul cu ochii inocenti fara prea mari asteptari , pentru ca am hoinarit prin orase, pentru ca ne-am plimbat cu ochii deschisi spre frumusetiile orasului si nu crispati peste harta din mana .

Pentru ca a cucerii oricare oras din Maroc ai nevoie de timp. Nu-l poti descoperii in cateva ore . Acum intelegeam de ce, cei care viziteaza Marocul in graba avand doar cateva ore la dispozitie nu pot descoperii nicioadata farmecul si frumusetea ce se ascunde in spatele zidurilor .

Aici in Fes – am dat orasului o noua sansa. Mai bine zis mi-am dat el mie o noua sansa. Si astfel am pornit din nou la drum fara harta, fara ghid , fara tel. Doar astfel am putut sa-i descopar frumusetiile.

Deschizand porti si trecand praguri, ascultand ciripitul pasarilor in umbra curtilor interioare, lasandu-ne sedusi de farmecul orientului, ignorand gunoaiele, mirosurile neplacute, acceptand in sfarsit ca acest oras este un oras medieval in care se mai traieste ca in evul mediu si bucurandu-ne ca am avut posibilitatea chair daca doar pentru cateva ore sa ne intoarcem in timp…cu sute de ani inapoi…

citeste si celelalte articole despre Maroc

Vezi aici toate fotografiile facute in Maroc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.