Lanzarote – Am fost pe Luna

Nu stiu daca v-am povestit cum am ajuns in Honduras ? Anul trecut pentru luna noiembrie planuisem sa mergem undeva in Caraibe dar nu ne puteam nicicum intelege…eu voiam St. Lucia ( care era extrem de scumpa si doar cu 2 escale de ajuns ) . Sotul meu visa la o combinatie intre Trinidat si Tobago. Devenise pentru cateva saptamani o discutie aprinsa care nu de multe ori se termina cu cearta..stiu ca multi dintre voi zambesc acum ironic si isi spun “astfel de probleme asi vrea sa am si eu ” insa pentru noi devenise o tema greu de digestionat…fara glume. Asa ca intr-o zi dupa nenumarate discutii am luat o foaie de hartie – am scris pe ea toate literele alfabetului si le-am pus pe urma intr-o palarie avand sa tragem una dintre litere fara sa vedem care. A iesit H…deci o tara care incepe cu litera H – in Marea Caraibe exista o singura insula cu aceasta litera Haiti…insa aceasta tara este dupa catastrofa de acum cativa ani ( cutremur ) inca de nevizitat. Asa ca am luat atlasul sa verificam celelalte tari care incep cu litera H…si astfel am ajuns la Honduras care are si insule in Marea Caraibe ( Roatan unde am fost noi ). A fost o alegere foarte riscanta insa care s-a dovedit a fi perfecta. Citeste si despre aventurile noastre prin Honduras

De ce va povestesc aceasta ? Deoarece ne-am hotarat – pentru a evita eventualele discutii in viitor – sa folosim aceasta metoda de cate ori nu ne putem hotari. Urmatoarea calatorie in februarie. Punem din nou toate literele in palarie si eu imi aduc aminte de vorbele unei colege care mi-a spus candva mai in gluma : candva dupa ce ati vazut toata lumea unde mai mergeti – pe luna ? si nici bine zis trag litera “L” …ha, ha deci ce incepe cu litera L ? Si acum va spun sincer – DA am fost ca pe Luna ! Lanzarote este o insula unica in lume unde nu doar ca ai impresia ca ai ajuns pe luna ci aici sa si experimentat aterizarea si umblatul pe luna de catre NASA…deoarece acesta este locul unde suprafata pamantului este comparativa cu cea a lunii. Dar sa auzi de aceasta si sa vezi cateva poze in avans nu se poate compara cu semtimentul pe care il ai cand ajungi acolo – de necrezut.

Cand am pornit la drum dis de dimineata imediat dupa micul dejun – abia ce rasarise soarele. Citisem prin diverse forumuri ca pe la pranz se face coada mare la intrare in parc. Drumul pana in parcul Timafaya cu plecare din Playa Blanca in sudul insulei dureaza doar circa jumate de ora. Dupa citiva km apare pe partea stanga a drumului o parcare imensa plina de masini si autobuse pline de turisti.

Coboram si noi – dar aici nu este intrarea in parc – mai multe caravane de dromedari urca in pas incet pe dealurile din fata noastra. E un fel de mic “parc de distractie” – 20 de minute de zgaltiala pe cocoasele camilei.Cu camilele prin desert

Plecam mai departe si intradevar dupa o curba periculoasa ( atentie sa nu conduceti cu prea mare viteza ) un drac imens ce ne face semn cu coada ca de aici inainte incepe teritoriul lui…si nimic nu mai este pamantesc.

Un semn de interdicție este infipt la margine de drum: pe acest pamant nu au voie sa treaca oamenii. Intradevar suprafata insulei este de nerecunoscut.

Masive erupții vulcanice care au durat din anul 1730 până în 1736 au vărsat râuri de foc și scuipat nori de cenușă neagra peste intregul teritoriu , lăsând in urma ( dupa ce s-au potolit eruptiile ) un peisaj dramatic. Eruptia a fost una dintre cele mai lungi și cele mai devastatoare ale lumii. Ceea ce este insa interesant e ca de atunci pe acest teritoriu nu s-a mai schimbat nimic. Oamenii au lasat acest teritoriu neatins – poate si din respect dar si din teama simtind ca la doar cativa centimetrii sub pamant – acesta mai fierbe si acum. Pentru a demonstra acest lucru, unul dintre ghizi toarnă apă intr-o groapa facuta vertical în pamant si ne face semn sa ne tragem la o parte. Doar dupa cateva secunde apa explodeaza în sus ca o fântână arteziana facandu-ne sa ne speriem putin.

Deoarece temperatura subterană la doar 2 metrii adancime este mai mare de 400 ° C plantele uscate se pot aprinde in secunde. Restaurantul “El Diablo” (Diavolul) situat in incinta acestui parc oferă mâncare la grătar facuta direct peste aceasta căldură geotermală.

 

 

 

Pe un drum ingust si special preparat suntem plimbati cu autobusul pentru cativa kilometrii prin aceasta “lume” surreala.

Peisaj selenar pe Insula Lanzarote
Peisaj selenar pe Insula Lanzarote

Si intretimp ce fac poze peste poze imi aduc aminte de zvonul cum că Neil Armstrong în anul 1969 nu ar fi aterizat într-adevăr pe luna. Dacă e adevărat atunci filmul care s-a aratat la televizor a fost facut cu siguranta pe insula Lanzarote.

 

Vezi aici toate pozele din albumul Lanzarote…

Ti-a plăcut ? Distribuie si prietenilor tăi ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *