Insula Mauritius / informații pentru o călătorie pe cont propriu

Mauritius este o insula aflata în partea de sud-est fata de continentul African in mijlocul Oceanului Indian.

Cu circa 500 de ani inapoi cand a fost descoperita, aceasta insula nu a fost locuita, primi oameni au intalnit aici doar o vegetatie tropicala luxurianta si cateva specii de reptile și păsări – inclusiv legendarul „dodo” si Mark Twain scria: “You gather the idea that Mauritius was made first and then heaven, and that heaven was copied after Mauritius”. Dumnezeu a vazut Mauritius si pe urma a creat paradisul inspirinduse de aici !

Plaja "Belle Mare" Mauritius
Plaja “Belle Mare” Mauritius

Clima pe Insula Mauritius

Climatul local este tropical, modificat de vânturile de sud-est. Iarna caldă şi blândă durează din mai până în noiembrie, iar verile fierbinţi şi umede din noiembrie până în mai. Ciclonii afectează ţara în perioada noiembrie-aprilie.Cele mai multe ploi cad in ianuarie si februarie.

In Mauritius poti sa admiri ploaia cum cade

Plaje pe Insula Mauritius:

Cea mai cunoscuta: Grand Bay

Mauritius grand baie
Mauritius – Zona Grand baie

Cea mai frumoasa: Belle Mare pe coasta de est inclusiv faimoasa Ile aux Cerfs

Ile aux cerfs / plaja publică neamenajată

si Trou aux biches pe coasta de vest

Plaja Trou aux biches

Cea mai sigura cu cele mai putine precipitatii: Flic en Flac

Mauritius- Plaja Flic-en-flac
Mauritius- Plaja Flic-en-flac
Cele mai frumoase plaje pe Insula Mauritius / vezi săgeata verde

Ce se poate vizita pe Insula Mauritius:

Templul hindus Grand Bassin:

Pe drumul spre cele mai frumoase locuri de pe Pamant, Shiva impreuna cu soția sa Parvati, a zburat cu nava sa din flori de asemenea si peste Insula Mauritius.

Din greseala a vărsat putina apa din Gange ( apa pe care Shiva o avea intotdeauna cu el ) în craterul munților din Mauritius.

Vazand aceasta Shiva a profețit că într-o zi sute de hindușii vor trăi în Mauritius și ca acest lac va fi locul lor de pelerinaj. Astfel sa creat Grand Bassin – astăzi lacul sfânt în Mauritius.

Pe insula Mauritius religia Hindusa este cea mai răspândita

O data in an, la festivalul Maha Shivaratree ( la sfarsitul lunii februarie / inceputul lunii martie ) peste 500000 hinduși din toate părțile Mauritiusului fac cel mai mare pelerinaj hindus din afara Indiei la lacul sfânt de la Grand Bassin.

Lacul Grand Bassin este situat în munții din sud-estul Insulei Mauritius, la aproximativ 700 m înălțime și este înconjurat de păduri verzi luxuriante. In mijlocul lacului sunt diferite altare si sculpturi. O cale scurtă, abruptă duce sus până la un templu dedicat zeului Hanuman. ( Zeul maimuță ). Apropo maimuțe, aveti grija ca întreaga zona este in mâna maimuțelor care abia așteaptă sa-ti fure ochelarii de soare sau portmoneul din poșeta. In templu poți intra dar neapărat desculț si te poți lăsa sfințit de un „Guru” care iti cere in schimb toți banii pe care ii ai in moment la tine. Eu am avut noroc ca aveam doar cateva rupi 😉 așa ca am reușit sa-i satisfac cerința. Shiva zice ca nu contează ce valoare dai, ci important este sa dai totul 😉 pentru a fi sfințit. In apropiere de lac sa construit in 2007 o imensa ( 33 m înălțime ) statuie a lui Shiva. Când am părăsit acest loc un val de ceață sa lăsat peste Grand Bassin dând acestui loc sfânt o atmosferă si mai mistică…

Statuia lui Shiva in apropiere de Grand basin

Port Louis – capitala insulei

este un oras foarte neplacut cu strazi aglomerate, praf si mizerie, multi cersetori si plin de vanzatori ambulanti care trag de tine. Port Louis are insa doua muzee care se pot vizita:

Aapravasi Ghat ( in limba hindi inseamna poarta de imigrare) este defapt un fost un lagăr de imigranți indieni. Dupa abolirea sclaviei in anul 1834 au fost adusi pe Insula circa o jumatate de milion de oameni din India pentru a lucra pe plantațiile de zahăr si a înlocui sclavii. Acest muzeu cu toate ca a intrat in patrimoniul UNESCO nu are nimic de prezentat in afara de cateva sali goale si cinteva poze vechi ingalbenite cu cativa indieni amarati. Am necesitat circa 5 minute pentru a-l vizita. Nu stiu daca costa intrare deoarece noi am intrat din greseala pe la iesire si am iesit tot pe acolo 😉 .

Blue Penny Museum: În acest muzeu sunt expuse, primele timbre din lume printre altele și bine-cunoscutul „Albastru de Mauritius” Prețul acestui timbru se afla momentan la circa 600.000 de euro.

Parcul central al capitalei Port Louis

Piața centrala – e doar o piața de legume, fructe, peste si carne pe care a trebuit sa o parcurg – culori, forme si mirosuri exotice mai ales in hala de peste !

Le Caudan Waterfront – Zona portuara – aici se aduna tineretul modern la o cafea, aici s-au renovat fostele containere si lagarele din port si sa creat cu adevarat un centru modern cu buticuri si cafenele.

Cam atat despre capitala Insulei Mauritius…nu recomand.

Seven Coloured Earth

Unul dintre cele mai ciudate obiective turistice din Mauritius este pământul de șapte culori (seven-coloured earth) din Charamel. Deși nu este încă dovedit, se suspectează că aceasta este rezultatul rocilor vulcanice expuse la intemperii. Pe mine m-a impresionat plăcut deoarece am avut norocul sa ajungem acolo imediat dupa o ploaie scurta când a ieșit soarele si pământul era încă umed, de aceea culorile au fost si mai intense. In imediata apropiere se afla Cascada de Chamarel care cu cei 90 metri înălțime este cea mai mare și impresionantă din Mauritius.

cele șapte culori ale pământului mauritian

Vila Eureka – una dintre cele mai frumoase vile din Mauritius, fosta casa coloniala in stil creol se afla in apropierea orașului Mokka. Luând autostrada din Port Louis am ajuns destul de repede pana acolo. Proprietatea include o vila construită în jurul anului 1830 si mai multe pavilioane înconjurate de o grădină frumos amenajata. Clădirea principală se poate vizita (durează cam jumate de ora ) si este in totalitate original mobilata cu antichități deosebite.

Vila Eureka

Gradina botanica Pamplemousses

a treia cea mai veche gradina botanica din lume, creata in secolul XVIII. Colectiile sale internationale de plante includ zeci de palmieri printre care si coco du mer și palmierul evantai.

Nuferi giganți

Aici puteți admira și nuferii de apă Victoria care sunt renumiți pentru dimensiunea frunzelor sale și pentru capacitatea de a susține o greutate grea. Deși frunza în sine este foarte delicată, frunza poate susține cu ușurință un copil.

Rezervația de Vanilie des Mascareignes

se mai numește si Parcul Crocodililor, datorita mulțimii de crocodili de Nil. Este singurul loc din lume unde se înmulțesc țestoasele aldabra. Mai puteți vedea căprioare, maimuțe, porci si un insectar.

Noi le am surprins chiar când se înmulțeau…

Recomandarea noastă: Mauritius este o destinație deosebită destul de scumpă însă cu atât mai mult de ales pentru o ocazie unică precum luna de miere. Cel mai ușor de ajuns acolo este prin Paris cu air france. Mergeți pe Mauritius in septembrie /octombrie sau in martie/aprilie.

Citește aici despre aventurile noastre pe Insula Mauritius

Ti-a plăcut ? Distribuie si prietenilor tăi ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *