Montpellier – Uragan in sudul Frantei ?

Uragan in sudul Frantei ?

Ne-am intors deja de aproape o saptamană din Montpellier in sudul Frantei si mie mai imi vâjâie si acum capul.

Eram doar intr-o bluza cu maneca scurta si pantaloni subtiri de vara, ca ne aflam doar in sudul Frantei in orasul Montpellier, cand dintr-odata sa intunecat si temperaturile au scazut rapid cu circa 10 grade. La inceput am simtit doar o pală de vânt ce devenea din ce in ce mai puternică, dar norii negrii de la orizont prevesteau ceva mult mai infricosător.

Imi aduceam aminte că verificasem prognoza meteo cu cateva zile inainte ce zicea soare pur si temperaturi de peste 20 de grade. Si intradevăr cand am coborat din avion am simtit imediat aerul plăcut si putin sărat al Mediteranei din apropiere. Până la hotelul Crown Plaza am luat autobusul special ce face naveta intre aeroport si Piata Europa in apropiere de centrul orasului pentru doar 1,5 EUR / persoana si pe urma tramvaiul nr. 4 până in apropiere de hotel.

Camera de Hotel Crown Plaza

Hotelul mi s-a părut la inceput situat putin offside, ascuns in mijlocul unui cartier de vile, dar in doar lejere 10 minute ajungeam pe o alee de pomi infloriti, trecând printr-un mic parc direct la Place de la Comédie – centru si loc de intalnire pentru locuitorii orasului

In mijlocul pietii se ridica fântâna celor trei gratii si piata este inconjurata de caldiri frumos decorate, cea mai deosebita fiind cladirea operei. Datorita formei sale ovale Place de la Comedie este de asemenea numita si “ou” (l’Oeuf) .

Aici se afla si biroul de turism unde ne cumpărasem un bilet turistic valabil pentru 3 zile transport si intrare gratuita la diverse muzee si alte atractii turistice. De aici incepe si zona pietonală a orasul vechi si pe strădute inguste si intortocheate puteam ajunge in circa 30 minute la Catedrala Sf. Petru (Saint-Pierre) construită la sfârșitul sec. XIV in stil gotic.

catedrala St. Pierre

Situata direct lângă catedrala se afla Facultatea de medicina, fondată în 1220, care este una dintre cele mai vechi din Europa, cu absolventi celebrii precum François Rabelais.

In spatele catedralei zabovisem pentru cateva minute printre imensii chiparosi din Jardin des Plantes: cea mai veche grădină botanică din Franța infintata in anul 1593.

Vântul devenit intretimp mult prea puternic ne obliga sa strângem puternic bara de metal aflată in fata noastră pentru a ne putea tine cât de cât pe picioare. Eu m-as fi piticit si cuibarit intr-un colt de-as fi putut, insa eram nevoiti sa infruntăm curajosi aceast capriciul al naturii.

Imi aduceam aminte cu mare placere ce albastru fusese cerul acum doua zile cind trecusem prin “Porte du Peyrou” construita in 1691 in stil doric un fel de “arc de triumf “ al orasului Montpellier si cum de pe Promenade du Peyrou situata pe cel mai înalt punct din Montpellier avusesem o vedere panoramica fantastica, neintrerupta de absolut nici un nor peste cartierele înconjurătoare.

De aici porneste sau mai bine zis aici se termina si apeductul Aqueduc de Saint-Clément ce alimentase pana in sec. XVII fântânile de apă publice din oras.

Apa curgea neintrerupt de la izvorul Sf. Clement situat la 14 km distanta de oras peste arcuri de 22 metri înălțime pina in turnul de apa unde acum si-au facut cuibul o familie de rate cu cinci boboci.

Fără îndoială se apropia de noi un uragan si eu incercam zadarnic sa-mi acopăr cumva ambele urechi, având in vedere ca nu o puteam face paralel cu ambele maini – una dintre ele fiind nevoită mereu sa strânga bara de metal din fata mea pentru a nu ma lua vântul pe sus. Vedeam cum copacii se indoaie pâna aproape de pamânt si valurile marii se apropie din ce in ce mai mult de noi, mult prea aproape, de imi dadeau senzatia că acusi, acusi mă voi uda din cap pâna in picioare.

Si doar ieri ne plimbasem desculti pe plaja la malul marii cand o briza placuta ne racorea putin de soarele devenit parca prea toropitor in mijlocul zilei.

Pe plaja orasului Montpellier la un pahar de vin rosé
Pe plaja orasului Montpellier la un pahar de vin rosé

Din centrul orasului pana la plajele intinse cu nisip fin ale Marii Mediterane se poate ajunge cu tramvaiul sau autobusul in circa 30 minute. Mai multe restaurante situate direct pe plaja te invita la o masa copioasa cu peste sau scoici si la un vin din regiunea viticolă Languedoc care este cea mai mare regiune viticolă din Franța.

Un ceas electronic măsura puterea vântului ce crestea neitrerupt…80, 90, 100 km/ora….120, 130 km/ora. Simteam că abia mai pot respira si in zadar incercam sa mă intorc cu spatele – vântul vuia acum din toate părtile.

Mi-as fi dorit sa fiu in aceste minute din nou in Muzeul Fabre – unul dintre cele mai importante atracții turistice din Montpellier. Fondat in 1828 de pictorul François-Xavier Fabre Pascal ca scoala de arta este acum un muzeu ce se poate mandrii cu una dintre cele mai importante colectii de arta din Franța.

Aici petrecusem ieri mai multe ore printre picturi celebre si sculpturi renumite…

In sfârsit dupa cateva minute, care mie mi s-au părut o vesnicie totul revine la normal. Păsesc cu pasi nesiguri spre iesire cu genunchii incă tremurand. Organismul nostru crezând că a fost expus unei catastrofe ne-a umplut intretimp de endorfine si astfel ne apucă instantaneu un râs cu lacrimi. Trecem de usa de intrare – soarele straluceste pe un cer albastru fara nici un nor. E cald si e bine.

Acvariul din Montpellier

Pe un ecran aflat langa usa de intrare putem citi: Următorul spectacol in 30 minute – Simulator de uragane ! Mai tusesc si acum cand sciu aceste randuri…si din când in când imi tiuiesc urechile.

Cine vrea ( nu recomand neaparat ) sa experimenteze probabil singurul simulator de uragane din lume o poate face in acvariul din Montpellier.

http://www.aquariummarenostrum.fr/

 
Ești curios ce aventuri mai urmează ? Inscrie-te aici si vei fi primul care va afla cand apare un articol nou.
[ssm_form id=’2284′]
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.