Să vezi Napoli si apoi să mori ?

Calatorie individuala prin Italia: Napoli

“vedi Napoli e poi muori” ( sa vezi Napoli și apoi sa mori ) această expresie a fost folosită de scriitorul german Goethe în faimoasa sa carte: Italienische Reise ( O calatorie prin Italia ).

Eu intelegand aceasta expresie gresit m-am  împotrivit ani la rand sa vizitez acest oras.

Napoli cu strădutele sale inguste si intunecoase si periculoase…

…dar noi ne aflam acum pe unul dintre cele mai mari bulevarde ce ducea spre muzeul de istorie orasului, cand pe langa mine trec in pas atletic und american cu partenera lui.

El de statură mare – pare a fi sportiv si ea mai micuta si mai subtirică, mai că alearga pe langa el să poata tine pasul. Pe spatele lui musculos atarna un rucsac cu mai multe compartimente si buzunare – toate deschise la maxim. Cum se poate asa ceva ? mă gandesc …cateva secunde mai tarziu se „atasează“ de el trei prichindei – baieti sub 20 de ani de provenienta arabă ( dupa cum arătau ) care abia că ii ajungeau pana la umăr. Si toti trei se năpădesc pe rucsacul americanului scotand din el si ultimele lucruri – probabil ca au inceput această operatiune deja de mai de mult timp.

Răman socată pentru un moment – cum de nu simte ca trei baieti ii sunt agătati de rucsac ?! nu-mi pot imagina. Privesc mirată in jurul meu – nu suntem singuri pe stradă – dar fiecare merge concentrat pe drumul lui si parcă nimeni nu sesizeaza ce se intamplă. Turistul american este furat in plina zi in mijlocul celui mai circulat bulevard din Napoli si nimeni nu zice nimic ???

Unul dintre baieti vede ca il mustrez cu privirea si imi face semn cu degetul pe buze sa tac din gură. Asta le intrece pe toate ! Intr-un moment de nechibziunta din partea mea ( cei trei baieti ar fi putut sa ma atace si pe mine )  – incep sa strig in gura mare – hey you big guy…you are being robbed just now !  Baietii care probabil nu se asteptau ca cineva sa aibe curajul sa strige in gura mare se sperie si o iau la fuga dupa colt. Tipul insa se face ca nu ma aude sau probabil nu-si poate imagina ca chiar lui i s-ar putea intampla asa ceva.

Alerg dupa el pentru al confrunta cu situatia si trebuie aproape sa ma pozitionez in fata lui ca sa-l opresc din drum. Hey you  – stop and look on your back. Your backpack is open ! In sfarsit isi da seama ca el este cel despre care e vorba si ma priveste foarte mirat. Ce spui ? ce s-a intamplat ? Trei baieti ti-au dechis rucsacul si ti-au furat tot ce era in el …acum cateva momente. Tipul devine palid si mainile incep sa-i tremure – partenera lui este si ea socata. Nu se poate, nu pot sa cred…abia ce am ajuns in Napoli si in prima zi sa ni se intample asa ceva ?!

Ei sunt din California, e prima lor vizita in Europa – au auzit ei ca Napoli este periculos dar nici chiar asa. Da, imi vine mie sa-i raspund mai mult in gluma si noi am auzit ca americani sunt naivi dar nici chiar asa…

Oricum situatia se mai destinde cand partenera lui il asigura ca banii si actele importante le are ea la ea in geanta si aceasta este inca intacta. Have a safe trip ! le urez eu dupa inca cateva minute de conversatie. Situatia pe care am trait-o ne face insa acum si pe noi sa fim mai vigilenti. Si noi abia ce am aterizat in Napoli si aveam de gand sa parcurgem intregul oras pe jos si seara sa cautam un restaurant sau o pizzerie in partea veche a orasului. Dar acum stiu cu siguranta – cum va apune soarele voi vizita cel mult barul de la terasa hotelului in care stam si nimic mai mult.

Spre norocul nostru nu s-a mai intamplat nimic deosebit sau negativ in urmatoarele 3 zile pe care le-am petrecut in Napoli.

Am mancat cea mai buna Pizza la pizzeria antica del borgo

cea mai buna pizza din Napoli

si ne-am plimbat prin labirintul de strazi înguste ale orasului vechi ( Centro Storico – cetrul istoric al orasului Napoli facand parte din Patrimoniu Mondial UNESCO ) remarcand ca intradevar locuitorii profita de faptul ca totul este atat de ingust pentru a intinde rufele la uscat de la un balcon la altul.

Pe strazile inguste ale orasului vechi

Am vizitat Castelul Nuovo din apropierea portului care a avut întotdeauna o dublă funcție: pe de o parte, castelul a servit drept fortăreață, iar pe de altă parte, a fost reședința permanentă a conducătorilor.

Napoli Castel Nuovo

Si bineinteles si muzeul de arheologie. Si chiar daca nu va plac muzeele pe cel din Napoli trebuie sa-l vizitati – mai ales daca aveti intentia sa mergeti la Pompei sau Herculaneum.

Fresco ramas aproape intact – vechi de aproape 2000 de ani

Museo Archeologico Nazionale din Napoli este unul dintre cele mai renumite muzee arheologice din lume: exponatele extrem de valoroase din Pompei și Herculaneum au ramas aproape intacte dupa eruptia tragică a Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr. Picturile murale și mozaicurile colorate ale vilelor din Pompei toate bine conservate  transmit atmosfera vieții decadente de atunci. O atracție deosebită este Gabinetto Segreto (Cabinetul Secret), o expoziție de fresce și obiecte erotice din Pompei. Timp de mulți ani nu a fost deschis publicului, deoarece era considerat “prea obscen”.

Exponate din cabinetul secret

In apropiere de Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito

am intrat in Palatul Regal (Palazzo Reale ) acum muzeu 

o cladire minunata mai ales in interior…si atunci mi-am dat seama ca expresia folosita de Goethe am inteles-o cu totul si cu totul gresit : “vedi Napoli e poi muori” ( sa vezi Napoli și apoi sa mori ) insemna defapt că nu exista nimic mai minunat și mai intens decât orasul Napoli, si că, odată ce l-ai vizitat, ai putea să mori fără regret, deoarece nu vei mai vedea niciodată ceva mai frumos…

Poate te intereseaza si alte articole despre minunatele orase europeene ?

[ssm_form id=’2284′]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.