Ritualurile din Palenque

Aventurile lui Pami prin America Centrala au inceput in Belize…

Am schimbat hotelul pentru a fi mai aproape de ruinele vechiului oras Palenque. Din centrul noului oras pina la site-ului archeologic sunt exact 4 kilometrii. Acum eram la doar 2 kilometrii departare. Daca te plimbi incet poti face aceasta distanta in circa jumatate de ora –m-am consolat eu cu ideea cand am realizat ca aici suntem in mijlocul junglei fara a avea posibilitatea sa iesim undeva la un restaurant.

Am mancat in incinta hotelului – aici curios nu era nici urma de iguanas dar din pacate in lumina serii aerul zumzanea de insecte. Am renuntat sa mai lenevim cateva minute pe terasa minunata din spatele cabanei ( si eu ma bucurasem atat de mult de cele doua leagane ) si ne-am dus devreme la culcare.

A doua zi ieseam pe strada principala care facea legatura intre orasul nou si orasul vechi ca sa remarcam ca nu exista trotuar – si sa mergi asa pe marginea strazii sau prin iarba inalta plina de boschetii de pe marginea ei nu era deloc placut –chiar daca era doar o jumatate de ora. Ne-am intors inapoi la receptie sa intrebam de un autobus sau un taxi.

Shuttlebus nu aveau, dar daca dorim ne poate chema un taxi care, doar ca vine pana aici ne va costa exact dublu decat ne-ar fi costat ieri din centrul orasului. Din princip ( pentru ca nu vroiam sa-mi recunosc greseala ce o facusem schimband hotelul ) am iesit din nou pe strada principala in speranta ca candva va trece pe langa noi si autobusul local numit aici colectivo.

Am asteptat destul de mult pana a oprit unul care sa nu fie plin pana la ultimul loc ( majoritatea pornesc la drum cand se umple ) si cand am intrebat de pret l-au ridicat si aici exact la dublu ( se pare ca e uz sa profite de faptul ca esti disperat si ca nu ai alta alternativa ) . In autobus o grupa de tineri pe la 20 de ani ascultau cu gurile cascate la un shaman ce incerca sa-i ademeneasca cu povestiile lui. Am ascultat si noi la inceput curiosi despre starile de transa cand subconstientul ti se trezeste , despre ritualurile ce le practicau mayasii consumand plante halucinogene si ciuperci otravitoare. Pana cand la un moment dat, ne-am dat seama ca el nu vorbeste de trecut ci de viitorul apropiat ca grupa aceasta de tineri naivi vor lua parte la un astfel de ritual si ca toti ar fi semnat ca se lasa pe mana lui fara obiectii cu tot riscul.

Ati inteles bine ce ati semnat – ii mai intreaba inca odata shamanul ( ca sa nu zic sarlatanul ) ? Are cineva probleme cu sanatatea ?

Da, eu am! raspunde o fata plapanda si subtirica, ce si asa abia se tinea bine pe picioare. Eu am pulsul foarte scazut…Pai atunci probabil ca tu vei lesina, vine raspunsul lui…si cand vede ochii putin speriati ai fetei mai si adauga…nu-ti fa nici o grija…si asta este o experienta inedita…dar de semnat ai semnat ? nu-i asa…o mai intreaba inca o data.

Eu nu ma bag in astfel de discutii dar de data aceasta nu m-am putut abtine: Cati ani ai ? o intreb – 23 vine raspunsul. Si cum poti sa mai fi la varsta asta atat de naiva – imi vine sa-i spun – dar sotul meu imi atrage atentia – e majora si tu nu esti mama ei. Dar daca tu i-ai fi tata ? il inteb eu- ai lasa-o sa mearga in jungla cu sarlatanul acesta ?

Dar pana cand sa ne mai gandim cum si ce sa facem pentru a salva grupa de la marea nenorocire ce ii astepta – opreste autobusul in mijlocul junglei si intreaga grupa coboara luind-o pe o poteca abia batucita. In trei zile vom revenii din nou in civilizatie – luati-va ramas bun si zambeste sufisant cu ochii sclipind ca de diavol.

Usa autobusului se inchide in spatele lor si noi pornim mai departe de parca nu s-ar fi intamplat nimic.

Urmatoarea oprire este la intrarea in parcul national Palenque – aici primim contra cost niste bentite la mana in loc de bilete de intrare si dupa inca cativa metrii facuti in incinta parcului autobusul opreste la o parcare imensa.

Aici in Palenque nu e ca in Tikal – aici e plin de turisti. Dar cand urcam cele cateva trepte ce duc spre marea piata ( Plaza mayor ) vedem ca arealul este totusi destul de mare si grupele de turisti se destrama pana cand urcand pe unele dintre piramide suntem din nou singuri si la picioarele noastre ruinele unui oras misterios.

Templu in Palenque

Situat la poalele dealurilor din regiunea Chiapas, Palenque a fost un oraș important Mayas care a înflorit între anii 600 și 750 . Numele Palenque provine din spaniolă, si inseamna “loc fortificat”. Situat la intretaiere de drumuri orasul Palenque a prosperat ca un centru de comerț si a permis conducatorilor  să controleze un teritoriu mare și să formeze alianțe benefice cu alte orașe puternice, cum ar fi Tikal. Se presupune ca ceea ce pot vizita acum turisti este doar 5 % din integul areal ce se mai afla si acum ascuns sub verdele junglei.

Palenque - Marele palat
Palenque – Marele palat

Am zabovit cateva minute bune pe treptele marelui palast incercand sa-mi imaginez cum s-a desfasurat viata pe aici acum 1400 de ani. Clădirile au fost vopsite in culori strălucitoare de roșu, albastru, verde, galben și  intradevar cateva picturi în interiorul cladirilor mai sunt inca si acum colorate. Ce spectacole, ce ritualuri s-au desfasurat aici ? si din nou imi amintesc de fata plapanda si subtirica ce am intanit-o cu cateva minute inainte in autobusul care ne-a adus aici …

Continuarea aventurii prin America Centrala…afla de ce Villahermosa nu este frumoasa

Toate pozele din albumul Mexico le gasesti aici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.