Revelion la Paris

La orele de franceză ce le începusem deja din clasa a doua visam să ajung cândva să vizitez Parisul. Să văd Turnul Eiffel, Louvre, Notre Dame, Montmartre, Sacre coer, Moulin Rouge…

Era cu doua seri înainte de revelion si hotărâsem foarte spontan împreuna cu niște prieteni (2 fete si 3 băieți) sa facem o mica excursie si să sărbătorim revelionul la Paris.

Am ajuns dupa-masă destul de târziu. Peste zi plouase. Am parcat aproape de turnul Eiffel care voiam să-l văd mai întâi neapărat.

Paris – turnul Eiffel

Intr-o baltă de apa si noroi se oglindea turnul si din păcate nu arăta nici pe departe atât de maiestuos cum imi imaginasem. Si pe urmat a doua dezamăgire. Tineri si naivi cum eram nu ne gândisem să rezervam un hotel dinainte așa că am început sa perindăm orașul in căutarea unei camere libere. Dar cu o zi înainte de revelion toate hotelurile orașului erau ocupate.

Bineinteles că nu întrebasem la hotelurile ce străluceau in noapte ci doar la cele mai micuțe ce nu se zăreau de pe străzile principale. Aproape toate hotelurile aveau deja la ușă o tăbliță pe care scria “ocupée” sau “full”. Seara se lăsa si începuse sa tragă un vânt aspru si rece ce ne tăia răsuflarea. Si tot întrebând de la un hotel la altul ne depărtasem deja destul de mult de centru si de străzile principale.

Paris Moulin Rouge

Eram aproape disperați, când dupa un colt vedem din nou o reclama de hotel ce străpungea noaptea. La ușă nu văzusem nici un semn cum că hotelul ar fi plin si după cum arăta recepția nici nu putea fi prea scump.

Am intrat și-am întrebat:

Aveți camere libere? am așteptat cu sufletul la gură răspunsul.

-Da avem! acum venea întrebarea si mai importantă

Și cit costă?

50 de EUR, ne răspunde el.

Asa de ieftin? ! ne bucuram noi, dacă împărțim pe cinci persoane sunt doar 10 EUR pe persoana. Abia mă abțin sa nu strig de bucurie. Trebuie însă să plătim înainte. Nu este nici o problema. Fiecare dintre noi scoate 10 EUR si ii punem pe tejghea. Recepționistul ia banii si ne întreabă:

Vreți sa urcați toți 5 deodată in cameră?

Da, răspundem noi. Ne gândeam deja că noi fetele vom dormi in pat si băieții de vor culca si ei cumva pe jos pe covor.

Recepționistul ne privește mirat dar la urma urmei ne dă cheia si putem urca in camera.

Camera se afla la capătul culoarului. Un pat destul de încăpător si in spatele unei perdele o chiuveta si un bideu. Nici duș, nici toaleta. In rest in camera un miros ciudat de transpirație si parfum foarte strident. Nici televizor, nici o masa, nici un scaun. Doar un pat si un bideu. Si pentru ca mirosul din camera este aproape de nesuportat deschid geamul. Direct lingă geamul nostru luminile fosforescente ale hotelului – “La maison rouge ” ce denumire ciudata, mă gândesc eu…

Putin mai târziu coborâm din nou din camera si recepționistul se bucura când ne vede. Cu un rânjet pe buze ne întreabă:

Sunteți gata?

Gata cu ce? întrebăm noi.

Păi cu camera, este din nou libera? că el mai are si alți clienți care așteaptă.

Mi se pare mie, sau este o mare neînțelegere. Camera este deja plătită, noi doar voiam sa mai ieșim puțin in oraș…

Recepționistul se uita la ceas si ne răspunde pe un ton foarte nepoliticos:

Camera este într-adevăr plătită, doar că ora este deja pe trecute…

(ps. prima noapte in Paris am petrecut-o înghesuiți in mașină)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.