Prambanan – cand dragostea devine obsesie

Complexul de temple Prambanan a fost construit între secolul al IX-lea si X-lea, se află la circa 17 kilometri de centrul oraşului Jogyakarta si este cel mai mare complex de Temple Hindu din Java.

Candi Prambanan

Complexul este alcătuit din sase temple imense situate in curtea principala plus mai mult de 250 de temple mai mici care inconjoara aceasta curte.

Prambanan

Si dintre aceste 6 sunt trei altare de o importanta deosebita situate in asanumitul “Trisakti” (“trei locuri sacre”) si sunt dedicate celor mai importanti trei zei ale religiei Hindu: Shiva – distrugatorul, Vishnu – păzitorul şi Brahma – creatorul.

Cel mai inalt templu a lui Shiva are o inaltime de 47 metri si 34 metri latime. Din pacate in urma unui cutremur puternic in mai 2006, complexul de temple Prambanan, a fost distrus partial. De atunci tot complexul se afla in restaurare si multe dintre temple se pot vizita doar din exterior.

In interiorul templului se afla o statuie a lui Shiva

Norocul nostru ca templul dedicat lui Shiva era deschis si astfel am putut sa-l vizitam si in interior. Patru camere mici si intunecoase fara ferestre si in mijlocul fiecareia o statuie de circa 2 metrii inaltime. Camera principala conţine statuia lui Shiva, iar celelalte trei – statuia lui Durga (soţia lui Shiva), Agastya (profesorul lui Shiva) şi Ganesha (fiul lui Shiva). Fiecare templu este acoperit in totalitate cu reliefuri.

Peretii templelor sunt acoperite cu reliefuri

Am incercat sa-mi imaginez cum au aratat aceste temple in trecut, probabil au fost foarte colorate, cum mai sunt si astazi templele hindu din India.

Legenda spune ca printul Bandung Bondowoso se indragostise nebuneste de fata regelui din Java de printesa Roro Jonggrang insa ea refuzase definitiv sa devina sotia lui. Nevazand alta alternativa printul Bandung cucereste intreaga Insula Java invingandul in lupta pe tatăl ei regele Boko, crezand ca astfel printesa Roro va fi nevoita să se căsătorească cu el.

Printesa Roro accepta in cele din urma punand doar o singura conditie: Si anume este de acord sa devina sotia lui numai în cazul în care el construieste un templu cu 1000 de statui înainte de răsăritul soarelui. Ea fiind sigura ca nu ii va reusii. Dar Bandung roaga spiritele noptii sa-l ajute. Si cu ajutorul spiritelor Bandung reuseste sa construiasca 999 de statui, cand printesa Roro disperata aprinde un foc in partea de est a templului pentru a sugera rasaritul de soare. Spiritele se lasa păcălite crezand ca intradevar este lumina zorilor şi dispar.

oare aceasta sa fie printesa Roro ?

Furios pe ea ca a alungat spiritele, prinţul Bandung o transforma în piatră, care si acum mai poate fi admirata – fiind ultima şi cea mai frumoasă dintre cele 1000 de statui.

Citeste si celelalte articole despre aventurile lui Pami prin Indonezia 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.