Rhode Island – Newport mansions

Cel mai mic dar cel mai bogat stat american

Îmi permit să afirm ca am vizitat jumatate dintre Statele Unite ale Americi…mai binezis 25 pana acum, dar nici unul dintre cele mari si faimoase precum Florida, Texas sau California a fost acela care m-a impresionat cel mai mult ci trebuie sa recunosc ca cel mai mic stat dintre toate  mi-a ramas in memorie ca fiind cel mai extraordinar. Acum cu siguranta ca nu ve-ti stii care este acesta si mai ales de ce este asa de exraordinar – deoarece nici eu nu am stiut absolut nimic despre el pana am ajuns acolo. Si de aceea nu am planificat nici macar o noapte pe teritoriul lui…din pacate. De aceea doresc prin acest articol sa va informez, exista in America ( Statele Unite ) o zona extaordinar de frumoasa careia trebuie să-i oferiți atenția pe care o merită, statul cu cele mai luxurioase case si vile ce pot fi acum vizitate si de noi …muritorii de rand.

Newport Rhode Island a fost statiunea de vară a celor mai bogate familii din America.

Si acum rezideaza doar cei mai bogati dintre americani in Rhode Island

Aici in Rhode Island s-au refugiat mai intai proprietarii de plantatii proveniti din sudul Statelor Unite ce vroiau să scape de căldura și umiditatea extrema ale verilor din Georgia sau Louisiana. Precum acum cei mai bogati dintre noi prefera sa ierneze pe una dintre insulele din sudul Europei asa si-au dorit cei din sudul Americi sa isi petreaca vara intr-o zona mai racoroasa.

Pe urma în epoca de aur a americanilor, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au urmat industriașii ce devenisera miliardari si care locuiau în New York precum Astor sau Vanderbilt si care s-au intrecut in a construi case care mai de care cat mai extravagante petrecand aici circa 6 saptamani pe an.

Pentru a tine pas cu aristocratia mondiala aceste “palate” au fost inspirate din ceea ce văzusera ei în timpul călătoriilor lor prin Europa. Drept urmare, interiorul arată uneori ca un mozaic eclectic: O cameră imbracata toata in marmura italiana de Carara langa o replică a unei mănăstirii grecesti si o sală de mese inspirată din castelul francez din Versailles.

The mansions – conacele din Rhode Island

În ciuda aparențelor ( ai impresia ca sunt muzee ), casele erau dotate cu cea mai recentă tehnologie – electricitate, apă curentă, gaz si ar fi si astazi comfortabile de locuit.

Rhode island The Breakers
Rhode island The Breakers

Breakers Mansion este preferata mea din toate casele Newport din Rhode Island. Proiectata de Richard Morris Hunt pentru Cornelius Vanderbilt II, președintele de Cale Ferată Centrală din New York a fost casa de vacanta a familiei si ar putea face fata unui palat european in mobilier și decorațiuni. 

In interior sunt mai pompoase ca si castelele din Europa

Palatul Elms a fost reședința de vară a domnului și d-nei Edward Julius Berwind din Philadelphia și New York. Palatul Elms a fost construit în 1901 pentru aproximativ 1,4 milioane de dolari si a fost modelat după Chateau d’Asnieres din apropierea Parisului. Terasa si gradina in stil englez iar in interior tablouri și picturi venețiene. 

The Elms un „castel” francez pe coasta Americii de nord

Marble House

Pentru a construi acest conac dupa cum ii spune si numele au fost necesare peste 500.000 metri cubi de marmură, ca sa devina doar  „cabana de vară” a domnului și doamnei William K. Vanderbilt.  

Marble House – casa de marmora

Rosecliff

Finalizată în 1902 (pentru 2,5 milioane de dolari), a fost domiciliul de vara a Theresei Fair Oelrichs soția magnatului de vapoare Hermann Oelrichs.   Casa a fost folosita ca si culisa de film in The Great Gatsby, True Lies (scena de dans în sala de bal a fost filmată aici) și Amistad. Acum este o locație excelentă pentru nuntă sau un eveniment deosebit. 

Beechwood

Conacul de lemn de fag era epicentrul societății americane la sfârșitul secolului al XIX-lea. Caroline Astor (mama lui John Jacob Astor, care a murit pe Titanic) și-a petrecut  aici 25 de veri și a ținut multe petreceri generoase. Achizitionat de miliardarul Oracle Larry Ellison in 2010 este acum in proprietate privată.

Ochre Court

A doua ca marime dintre vilele din Newport. Casa de vară a bancherului Ogden Goelet a adăpostit inițial întreaga universitate Salve Regina, acum găzduiește doar birourile administrative ale școlii.

 Isaac Bell House

După cum sugerează și numele, acesta a fost casa lui Isaac Bell, un broker bogat și investitor de bumbac. O combinație interesantă de stiluri se regasesc in aceasta vila : engleză – europeană, colonial americană și japoneză.

Chepstow

Casa de vară a lui Edmund Schermerhorn, Chepstow, a fost construită în 1860 de arhitectul Newport George Champlin Mason. Cumpărată de doamna Emily Morris Gallatin în 1911, mai conține si acum multe documente ale familiei Morris.

Din pacate noi am reusit sa vizitam doar 3 dintre ele si trebuie sa recunosc ca mi-a fost greu să-mi imaginez cum a fost viata lor adevarata– casele erau atat de imense ca imi era greu sa-mi imaginez că oamenii au locuit intradevar acolo si ca casele nu sunt doar muzee. Probabil că au pierduti tot timpul. Sau poate că aveau servitori în fiecare cameră ca să-i călăuzească dacă nu erau siguri unde trebuiau să meargă. Eu eram doar intr-o alergatura continua…in timp ce imi puneam mereu aceeasi intrebare:

Au fost intr-adevar fericiti ? au putut intr-adevar savura minunatiile de mobile si lampile de cristal care si le-au expus in casa ? s-au putut intr-adervar relaxa pe terasele imense sau erau si ei disprati precum eu in cautarea unei toalete…

La sfarsitul zilei dupa acest maraton eram obosita si trebuie sa recunosc si putin invidioasa, m-am asezat pe o banca in apropiere…si pe ea statea scris de parca mi-ar fi citit gandurile:  Iubeste viata pe care tu o traiesti ! literele zgâriate in piatra au reusit sa ma duca la realitate pana cand  jos pe o pietricica si mai mica am citit…dar viseaza mai departe !

Love the life you live ! but still dream

 
Ești curios ce aventuri mai urmează ? Aboneaza-te acum si vei fi primul care va afla cand apare un articol nou.

Abonează-te acum

Va multumim !

abonații primesc de asemenea si informatii cu ofertele agentiei dordeduca.com

Ti-a plăcut ? Distribuie si prietenilor tăi ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *