Sardinia – o piscina naturala

Da aveți dreptul să mă numiți dependenta, dependentă ca de droguri. E de fapt ca o boala, o boala grea care m-a acaparat deja de mai muți ani. O boala incurabila si fără speranțe prea mari de remediere. Doar din când in când cate o “pastila” de drum combinata cu stresul nopților petrecute in aeroport, picioare amorțite printre scaunele mult prea înguste ale companiilor aeriene low cost, împachetatul si despachetatul de geamantane, sunt printre putinele posibilități care o ameliorează.

Boala pe care o am – dorul de duca – m-a facut sa fiu din nou plecata in ultimele zile.

Doar o mica excursie si nici așa de departe de casa așa ca am ales din nou Sardinia.

Recunosc tabletele au fost de data aceasta scumpe, foarte scumpe in comparație cu cele luate pana acum. Sardinia este o destinație de lux si putinele hotele aflate nici măcar direct pe malul marii pot cere preturi exorbitante – daca nu vrei sa dormi in mașina sau nu ai cortul la tine nu-ti rămâne nimic altceva de facut decat sa plătești preturile pe care ti le cer.

Am aterizat din nou in Alghero – cu toate ca de data asta voiam sa vizitam sudul insulei si am preluat mașina închiriata in avans de la aceeași agenție ca si acum 3 ani când am mai fost acolo. Si trebuie sa recunosc – m-am simțit puțin ca si cum m-as întoarce intr-un loc bine-cunoscut si mult iubit. Sardinia nu e o insula imensa – din nord pana in sud sunt circa 300 de km si daca parcurgi drumul direct pe autostrada esti in circa 2 ore acolo. Dar cine folosește autostrada in vacanta ? “Der Weg ist das Ziel”– se zice pe germana – deci in traducere “drumul este scopul călătoriei” – așa ca am luat-o încetinel pe străzile șerpuinde ale coastei de vest.

Sardinia orasul Bosa

Pana in orasul Bosa – in multe dintre ghidurile turistice definit fiind ca cel mai frumos oraș din Sardinia . Orășelul Bosa situat pe malul râului Temo fusese până in anii 40 un oraș de pielari si râul care trece prin mijlocul acestui oraș trebuie sa fi mirosit îngrozitor de rau pe vremea aceea .

Acum s-au închis toate tăbăcăriile de piele si casele parasite si intre timp dărăpănate dau orașului un aspect si mai romantic. Orasul vechi cu căsuțe colorate in culori stridente cu străduțe înguste tipice Italiei si in mijlocul orașului sus pe un deal o fortăreața.

Ne-am cazat cum se putea altfel la Hotelul Baja Romantica de pe terasa căruia puteam admira seara apusul fantastic de soare. Bosa Marina – zona de plaja a orașului este o adunătura de taverne, case de vacanta si magazine de suveniruri. O plaja cu nisip fin dar de culoare galben gri si o mare cu intrare lina este o culisa perfecta pentru o vacanta relaxanta…dar dupa doua zile pornim din nou la drum…

Plaja din Oristano
Plaja din Oristano cu apele turcoaz ca in Caraibe

Trecem prin regiunea Oristano cu o plaja minunata in zona Putzu Idu unde am avut si norocul sa înnoptam intr-unul dintre cele mai frumoase hotele. De fapt probabil singurul hotel din aceasta regiune – nou construit . Plaja mi-aduce puțin aminte de coasta de nord a Franței cu stânci de calcar, o coasta abrupta întrerupta însă deseori de o plaja superba cu nisip fin si alb si o apa de o culoare de nedescris.

Plaja este uneori întrerupta de stânci ce imi aduc aminte de coasta de nord a Franței

Hotel Rafael este defat o vila situata in apropiere de mare cu un restaurant si un bucătar superb – definitiv cel mai bun meniu de peste mâncat de mine vreodată. ( ok , până acum nu m-am dat prea in vânt pentru mâncărurile pe baza de peste si am comandat acest meniu doar vrând sa-i fac o placere soțului meu..si doamne cat ii mulțumesc, acum ca mi-am schimbat părerea despre fructele de mare ! )

Ce a mai rămas din peste dupa ce l-am devorat

Aici as fi rămas mai mult – mi-a plăcut atmosfera personala si lejera din hotel dar aveam rezervate si alte hotele situate pe coasta cea mai frumoasa a Sardiniei – Costa Rei – Coasta Regala. Dar până a ajunge acolo aveam sa traversam Costa Verde cu plajele ei încă virgine cu foste orase miniere, acum parasite si cu o vizita la un hotel aflat in mijlocul dunelor de nisip – undeva la capătul lumii.

Despre acest hotel am citit cândva intr-un reportaj cum ca este situat intr-o zona foarte pustie . Când părăsești strada principala si o iei pe o strada de tara intre Capo Pecora si Capo Frasca încă nu știi la ce sa te aștepți. Trecem pe langa un fost oraș minier, acum părăsit si transformat intr-un muzeu natural si mi-e imi trece un fior ciudat prin spate . Fiind o “geamăna” la zodiac, un semn al aerului nu ma simt deloc bine sub pământ. De aceea am refuzat sa cobor sa vizitez minele cu toate ca la temperatura de aproape 35 de grade de afara, vântul răcoros ce urca din coridoarele întunecate ma îmbia parca totuși sa o fac .

Un oraș părăsit in mijlocul dunelor de nisip

N-am facut-o, am plecat mai departe trecând pe lângă case fără ferestre si uși uneori doar ziduri goale acum acoperite până la mijloc de nisip. Drumul șerpuiește spre mare încă asfaltat când dintr-odată apare un semn de circulație care ne face atenți ca acest drum asfaltat de va termina in câțiva metri. Masina noastra este un fiat bambino – o mașinuța de aceeași categorie ca si cea pe care am închiriat-o si in Creta – si cine își aduce aminte – am avut cu adevărat probleme când ne-am împotmolit in nisip. Dar nici rugămințile mele fierbinți de a întoarce din drum si a părăsii aceasta zona ciudata aproape morbida si nici pârâul de o culoare ruginie care pare a fi umplut cu sânge uneori prin care trebuie sa trecem la un moment dat nu reușesc sa-l abată din drum pe soțul meu care vrea neaparat sa viziteze hotelul dintre dune.

Costa Verde
Costa Verde – hotelul de la capătul dunelor de nisip

Cat de departe este acest hotel ? ma întreb, strada nepavata devine din ce in ce mai îngusta si hârtoapele din ce in ce mai adânci si cei câțiva kilometrii se lungesc in infinit
In sfârșit : O bariera si un avertisment scris pe o placuta de lemn ne atenționează: Strada senza uscita…strada fără intoarcere…am ajuns la capătul lumii.

Hotelul Le Dune este cu adevărat ceva deosebit. Doar 28 de camere simple fără televizor , o curte interioara in care o fântâna arteziana încearcă sa răcorească si umezească aerul fierbinte al nisipului încins la soare si câteva șezlonguri cu umbrele răsfirate pe o plaja imensa. Hotelul nu are piscina si prețul unei camere se ridica mult peste bugetul alocat de noi. Zăbovim cateva minute, bem un suc rece de la gheata si plecam mai departe spre Costa Chia. 

In sudul Insulei Sardiniei pe cea mai sexy plaja

Si in Sardinia exista o plaja numita Pula …deoarece acest cuvânt in alte tari înseamnă de fapt “cap” sau “vârf” …doar ca aici in Sardinia aceasta plaja este si cea mai sexy de pe insula.

Numele plajei spune totul…

Pentru Costa Rei va spun sincer – am căutat săptămâni întregi sa găsesc un hotel cit de cit acceptabil printre putinele hotele care erau si preturi care urcau peste 1000 de euro pe noapte.

Casă de vacanță este cuvântul magic daca vrei sa vizitezi Sardinia. O astfel de casa cu doua sau trei dormitoare, bucătărie, baie si curte privata costa circa 500 – 700 Euro ( in perioada in care am fost noi acum , la începutul lunii iunie ) pe săptămâna ! doar ca nu se pot închiria decât pentru o săptămâna întreaga. Asa ca a trebuit sa ne mulțumim cu ce am gasit. Hotelul Il Vascello , circa 30 de camere si o piscina privata costa in comparație mult mai mult 140 EUR pe noapte. Pe o poteca îngusta printre boschete si dune de nisip se ajungea la o plaja superba numita Piscina rei * piscina regala. Da! cu adevărat o piscina naturală.

Costa rei
Vă invit la o baie in PISCINA REGALA !

Aici am petrecut mai multe zile, descoperind ca – precum spunea si Ana Blandiana cândva –

de boala de care sufăr nu se moare, ci se trăiește !

Citeste si articolul despre nordul Sardiniei 

Doresti sa fi anunțat când apar articole noi ?

Abonează-te acum

Va multumim !

abonații primesc de asemenea si informatii cu ofertele agentiei dordeduca.com

Ti-a plăcut ? Distribuie si prietenilor tăi ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *