Care este cea mai frumoasă insulă grecească ?

Cea mai frumoasă insulă grecească ? Se poate da răspuns la o astfel de întrebare ?

Pe vremea când încă eu nu eram fan al Greciei deoarece reușisem sa vizitez doar jumătate din insula Creta si nu rămăsesem chiar așa de impresionată, citeam mai mult din politețe reviewurile voastre de pe Afa sau alte bloguri personale, mirându-mă uneori de exploziile de admirație si de declarațiile de dragoste pentru diferitele insule si tărâmuri elenice.

Mai mult din curiozitate am zis ca ii mai dau o șansă, cu toate ca in lista mea de tari bifasem deja Grecia – ca sa vedeți ce puțin contează numărul de țari vizitate, mai ales daca te-ai profilat doar in a bifa o listă, si astfel am ales Rhodos ca a doua destinație dintre sutele de insule grecești.

De pe insula Rhodos, care m-a fascinat cu orășelul Lindos si valea fluturilor, făcusem o mica excursie cu vaporul pe insula Symi, aflata la doar 2 ore pe apa depărtare…si astfel am început sa prind gustul. Grecia nu era doar o țară precum celelalte pe care le văzusem pana acum, ci Grecia era o adunătura de insule minunate împrăștiate ca niste scoici pe o plaja albăstruie. Oare ce perle ascundeau aceste scoici? începusem să mă întreb…care este mai strălucitoare si care este mai misterioasa ?

Descoperirea Greciei începea să-mi facă plăcere.

A urmat Corfu unde am înțeles de ce Regina Elisabeta ( numita Sissi ) a Austriei își petrecea iernile aici – Corfu fiind si pentru mine cea mai interesanta dintre insule – verde si zemoasa cu păduri bătrâne de măslini ( cred ca aici se afla cei mai bătrâni dintre măslinii Greciei ) cu golfuri romantice si stânci misterioase ( ma gândesc aici la Cap d’amour unde am descoperit un pat de piatră săpat in stanca ).

De aici făcusem o mica deviere pana la Meteora – locul dumnezeiesc unde pământul atinge cerul si alte orase pitorești precum Parga si Syvota….Acum devenisem dea dreptul nerăbdătoare sa descopăr cat mai multe locuri.

A urmat Chalkidiki cu cele trei degete cu plajele lor minunate si cu locul sacru Athos ce pare neverosimil când îl privești din departare, Kavala si Thesaloniki si bineinteles mormântul tatălui lui Alexandru Macedon de la Phlippi si cascadele de apa de la Edessa m-au facut sa încep sa ma îndrăgostesc si eu de Grecia.

Kos despre care nu știam absolut nimic, ne-a întâmpinat cu strigătele păunilor din pădurea magica si cu apele termale, precum si templul lui Hippocrates cel mai vestit medic al Greciei antice, considerat fondatorul medicinei ca știință care își tinea lecțiile cu studenții săi la umbra copacului imens ( si acum încă existent ) din piața centrala.

Acum nu mai era drum inapoi trebuia sa vad si Atena – era printre putinele capitale ale Europei pe care încă nu o vizitasem – si in ciuda zvonurilor rele care le auzisem despre ea – pentru mine s-a îmbrăcat in cele mai frumoase haine ale primăverii cu pomi înfloriți si alei plini de porumbei.

Aegina – insula de culoarea fisticului, este doar  la o aruncătura de băț de portul Pireus. Aici am descoperit si unul dintre cel mai bine conservat templu grecesc – Sanctuarul din Aphaia situat in mijlocul insulei înconjurat de livezi de pomi de pistacia.

Mi-am zis ca daca am vazut deja atat de mult din Grecia acum trebuie sa merg si pe insula Santorini – insula cu perla neagra – cea mai prețioasa dintre toate – si într-adevăr Santorini este unica in felul ei si totuși consider ca unei perle i se potrivește mai bine culoarea alba…așa ca am ajuns la Mykonos cu străzile ei pavate de piatra vopsita meticulos in cel mai strident alb vazut vreodată.

Noi iti recomandăm Hotel de Sol

Si de aici vaporul ne-a dus mai departe pe Insula Syros – ce din departare imi aducea puțin aminte de Symi iar din apropiere avea o coasta la fel de frumoasa ca si cea amalfitana din Italia, doar ca aici la micul dejun cu privirea peste cea mai curată si azurie apă a mării nu erai deranjat de alți turiști, ci aveai toata panorama doar pentru tine. Daca ar fi sa compar Grecia cu marea Caraibe atunci Syros ar fi de fapt insula St. Lucia cu cele două conuri vulcanice de pe coasta de sud-est a insulei, doar ca aici in vârful fiecărui munte se afla cate o biserica – cele peste 1000 de trepte ce duceau pana in port le-am coborât ca in transa fără sa le mai număr.

Vaporul ne-a dus mai departe pe insula Paros împânzita cu viță de vie – drumul cu autobusul pana in orășelul din nordul insulei Naoussa ( numele imi era atat de cunoscut deoarece odată pe an Lidl vinde vinul provenit de aici pe care îl aștept de fiecare data cu mare nerăbdare fiind atat de delicios ). Si ajunși acolo in Naoussa in umbra castelului venetian localnicii se înfruptau in micile taverne cu caracatițe, caracatițe pe care le vedeai peste tot agățate ca si rufele la uscat. Nici nu știam ca ventuzele prăjite sa aibă un gust atat de bun – dar poate ca si vinul local le-a dat aroma necesara.

De pe Paros ne-a dus vântul pe Naxos unde am descoperit cele mai frumoase plaje din toata Grecia văzute de mine pana acum. Stânci de granit si munți de marmora alba se îmbina cu apele cristaline si sunt sigura ca chiar si in sezonul de vârf in iulie sau august vei găsii locul tău preferat unde sa nu fi deranjat de nimeni- deoarece insula este înconjurata de plaje nesfârșite.

Dar dintre toate insulele Grecești cea mai mica si aproape nelocuită ne-a facut sa simțim sufletul adevărat al Greciei. Pe insula Delos tronează orasul antic dedicat zeului Apollo, care în mitologia greacă s-a născut aici – zeul luminii, iubitor de arte, în special muzica si poezie. Pe insula Delos au avut loc festivități, spectacole și concursuri cu dansuri, cântece și lupte, așa-numita Delia, la care au sosit participanți din întreaga regiune a Mării Egee. De cum pășești pe acest târam te simți intr-o lume aparte. O lume a tăcerii care te ajuta sa te scufunzi complet într-un trecut îndepărtat. Nu iti este deloc greu sa-ti imaginezi ca această insulă a fost odată centrul de religie și comerț în estul Mediteranei. Mirosul de mușețel si câmpiile de maci roșii emana o energie pozitiva…toți localnici care veniseră cu noi își luaseră la plecare buchete întregi de flori si plante medicinale cu ei…Apollo fiind si zeul vindecării.

In ultima zi pe insula Mykonos stăteam de vorba cu un bătrânel cunoscător si iubitor al Greciei si îl întrebam așa intr-o doară – care este insula lui preferată fiind aproape siguri ca va numii una dintre cele pe care o vizitasem deja…dar el răspunse fără sa se gândească prea mult…cea mai frumoasa insula greceasca este Samos…al naibii – acolo încă nu am fost…deci călătoria prin Grecia va trebui sa continue

P.S. Răspunsul pe care l-am primit când l-am întrebat de ce Samos este cea mai frumoasa insula greceasca, sperând sa aflam de noi locuri sacre sau temple mistice a fost mai mult decat simplu – pentru ca acolo m-am născut !

Deci totul este subiectiv așa si clasamentul meu Top 10 al insulelor grecești pe care le-am vizitat eu pana acum:

Top 10. Paros 

Pe insula Paros caracatițele sunt puse ca si rufele la uscat

Top 9. Kos

Pe insula Kos trebuie sa vizitezi pădurea de păuni

Top 8. Syros

La cele doua biserici cocoțate sus pe vârf de deal pe insula Syros duc cel puțin 1000 de trepte

Top 7. Santorini

Santorini – dupa părerea mea nu este cea mai frumoasa insula

Top 6. Rhodos

Orășelul Lindos de pe Insula Rhodos – minunat

Top 5. Symi

Symi – paradisul secret al Greciei

Top 4. Mykonos

Mykonos – ascunde perla cea mai alba din Ciclade

Top. 3 Creta

Creta – doar pentru plaja roz din Elafonisi trebuia sa ocupe un loc in Top 3

Top 2. Naxos

de ce sa mergi pana pe Seychelles când poți avea plajele de pe Insula Naxos

Top 1. Corfu

Corfu ! Cea mai frumoasa insula greceasca !

Insula mea de suflet: Delos ! 

Pe insula Delos te simți intors inapoi in Grecia antica !

Imi destăinui acum care este pentru tine cea mai frumoasa insula greceasca ?

Vezi aici toate albumele de fotografii din Grecia 

Ești curios ce aventuri mai urmează ? Înscrie-te aici si vei fi primul care va afla când apare un articol nou.
[ssm_form id=’2284′]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.