Tunisia – prea cald pentru luna mai

Prea cald pentru luna mai…ne plimbam prin capitala Tunisiei prin centrul orasul Tunis la 40 de grade la umbra. Sotul meu care este un iubitor de arta si ma taraste de fiecare data prin muzee, imi facuse clar ca Muzeul Bardo din Tunis este un “must see”.

Si in loc sa stau intinsa la soare si sa ma balacesc in apa cristalina a Marii Mediterane ma inghesuiam in autobusul care ducea spre centrul orasului.

Muzeul Bardo (Orele de deschidere 9:00-17:00, Intrare 4 TD) l-am ajuns dupa vreo jumate de ora, leoarca de transpiratie si atfel pot spune ca am petrecut cateva ore placute in interiorul lui nu doar din cauza aerului aclimatizat ci si admirand zecile de mozaicuri, statui si picturi.

Mozaicuri in muzeul Bardo din Tunis

Eram cazati pentru 3 zile la Hotelul El Mouradi in Gammarth, direct la malul Marii Mediterane. Hotelul ( fost Melia ) de 5 stele iti ofera tot ce iti doresti: situat direct la malul marii, o piscina imensa, sauna, hammam, piscina interioara ( massage si thalasso – diverse aplicatii cosmetice la preturi acceptabile ), mancare excelenta. Mi-e nu mi-a placut insa ca in camera era covor pe jos, ceea ce era foarte neplacut daca te intorceai de la plaja plin de nisip. Gammarth este o statiune in Tunisia mai putin cunoscuta de turisti fiind mai mult un centru de recreere pentru locuitorii capitalei si bineinteles si un centru de congrese. Noi am ales aceasta localitate din doua motive – era in apropierea oraselor Tunis, Sidi Bou Said si Carthago si totusi la malul marii.

Tunis mi-am placut – un oras monden cu bulevarde late unde te poti plimba in umbra pomilor admirand magazine si cladiri moderne – pana nu am ajuns sa ne pierdem prin centrul vechi al orasului. Auzisem ca Medina – orasul vechi arab este construita ca un labirint, cu strazi intortocheate care nu de putine ori se terminau in “dead end” construite asa cu intentie pentru a induce in eroare vizitatorii nedoriti.

Tunis pe strazile orasului vechi

Dar degeaba fusesem avertizati sa nu itram in Medina fara ghid …si iata-ne in miezul zilei ratacind printre stardutele stramte fara a mai gasi nici intrarea, nici iesirea. Si era si miezul zilei cand toti arabii faceau “siesta” si nici un suflet de om nu se afla pe strada. Pana la urma, disperati si putin speriati a trebuit sa batem intamplator la una dintre portile caselor pentru a cere ajutor. Asa ceva nu mi sa intamplat inca niciodata – de aceea doresc sa va previn – medina din Tunis este un labirint ! Un domn mai in varsta ne deschide usa si ne intreaba ce dorim. Sa ne explice cum sa ajungem la statia de autobus. Raman mereu surprinsa cat de amabili si serviabili sunt arabii de felul lor, deoarece si acest domn ne face semn sa asteptam putin pana isi incalta slapii si ne acompaniaza pana la iesirea din oras.

Sidi Bou Said este un mic satuc de artisti.

Situat maleric la malul marii cu case varuite in alb cu porti de un albastru azuriu te face sa visezi cu ochii deschisi. Intr-o cafenea in stil maur ne-am oprit si am fumat o narghilea – mai mult de pentru a ne transpune pe vremea cand probabil in aceeasi cafenea scriitori si artisti facusera acelasi lucru in asteptarea muzei 😉

Dupa 3 zile dupa ce vizitasem si Sidi Bou Said si Carthago – care din pacate este doar o ruina a fostului oras fenician – hotarasem sa o luam spre sudul tarii pentru a vizita si alte orase. Statia de autobus din Tunis este imensa si la ghiseul de bilete am aflat ca singurul autobus spre Sousse pleca dimineata la ora 6:30. Deci daca doream sa-l luam trebuia sa ne sculam la 5 dimineata. Si atunci ne intreaba vanzatorul de bilete – de ce nu mergeti cu trenul ? Linia de tren trece prin Sousse ( unde doream sa mai oprim pentru cateva zile ) si coboara pana in sudul tarii la Mahdia unde auzisem ca este cea mai frumoasa plaja.

Plaja din Mahdia

A avut deptate – cea mai buna metoda de a calatorii prin Tunisia ( in cazul in care nu doresti sa inchiriezi o masina ) este trenul.

Statia de tren curata, ghiseul de informatii deschis si ocupat, trenuri comfortabile, rapide si cu aer conditionat – perfect.

Vezi aici toate pozele din Tunisia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.