In inima orasului Yogyakarta

Situat în inima orasului Yogyakarta în apropiere de strada Malioboro – cunoscuta pentru sutele de magazine si shopping mall-uri, hotelul istoric Phoenix MGallery Collection este defapt un Hotel boutique in stil colonial a retelei de hotele Accor. Cladirea dateaza din anul 1918 si are in total 144 camere şi apartamente elegant mobilate si decorate decent in stil asiatic. Hotelul Phoenix dispune de un restaurant şi un bar terasă cu vedere spre o curte interioara. Dar destul cu descrierea oficiala…

Cand am paşit in interiorul hotelului am avut impresia ca intru intr-un muzeu – defapt primele incaperi sunt declarate acum ca mic muzeu cu o biblioteca, fotografii alb – negru pe pereti si mobiliar antic. Dupa aceea trecand prin curtea interioara ce ducea spre camera noastra nu m-am mai putut oprii din admiratie. Recunosc ca era seara si luminile fantanii arteziene din curtea interioara, cantecul melodios de pian de la restaurantul direct alaturat si bazinul cu pestisori aurii dadeau acestui hotel o imagine de poveste. Camera noastra aflata in partea “nou construita” dar in acelasi stil avea un balcon cu vedere spre piscina. Am avut o anumita retinere sa ma asez la masa in restaurant – te simti cu adevarat ca pe vremea coloniala – avand si teama ca preturile vor fi cu siguranta exorbitante. Dar nu a fost asa – cartea de meniuri m-a surprins placut si prin diversitatea de mancaruri si prin preturile foarte moderate. De exemplu o portie de lobster costa 15 EUR si nasi goreng (mancare tipica indoneza) circa 4 EUR. Puteai servii daca doreai si o cana de cafea Kopi Luwak – cafeaua obținută din excrememte (boabele de cafea sunt ingerate de un animal si nu sunt digerate in totalitate. Excrementele acestui animal sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie).

Am fost serviti ca pe vremea sultanului si pentru ca sultanul orasului Yogyakarta mai traieste -Yogyakarta fiind una (mai sunt doar in total doua – a doua fiind Kutei pe insula Borneo) dintre sultanatele Indoneziei, 92 % din populatia orasului fiind de religie musulmana.

Atracţia centrala a orasului Yogyakarta este bineinteles Palatul sultanului numit “Kraton” pe care doream sa-l vizitam a doua zi. Pentru a ajunge aici trebuie doar sa traversezi strada in fata hotelului si la colt sa o iei la stanga pe Malioboro pana la capatul strazii unde se afla palatul. Dar cum sa traversezi? Strazile din Yogya (asa este numit orasul de localnici) sunt extrem de aglomerate cu masini, motociclete, carute, ricsas (care aici sunt un fel de triciclete) si nici vorba de semafoare sau treceri pietonale. (asta mi-a adus aminte de bancul cu Bula care vrea sa traverseze tot o astfel de strada aglomerata si nu reuseste nicicum. Vazand insa un alt om pe partea cealalta a strazii il intreaba – Hei tu de pe partea cealalta, tu cum ai traversat strada? La care cel intrebat raspunde: Eu pe partea asta m-am nascut)

Ei ce era sa facem? Pana la urma am apelat la ajutorul unui localnic care s-a oferit sa ne duca pana acolo cu ricsa pentru circa 1,50 Eur / persoana. M-am asezat pe bancheta ricsei situata in fata, am inchis ochii si dai la pedale…printre automobile, motorete si carute…

Pe strazile aglomerate ale orasului Yogya cu bici-ricsa

Palatul sultanului construit în secolul al XVII-lea este de fapt un complex vast de clădiri cu pavilioane de lux în care sultanul actual încă mai locuieşte si este centrul vietii traditionale din Yogya. In fiecare zi pe la ora 11 dimineata se tine in curtea palatului un mini-spectacol in care poti admira costumele si dansurile traditionale.

Pentru dansurile traditionale barbatii se mascheaza si se imbraca in costume extrem de colorate

Tot aici poti vizita şi o mica manufactura de “batic” o tesatura vopsita cu culori naturale intr-un stil unic in lume si anume cu ceara fierbinte.

Asa se vopsesc baticurile…cu ceara fierbinte

Daca iesi din palat prin poarta din spate mai faci doar cativa pasi si ajungi la Taman Sari – The Water castel – un loc de relaxare si meditatie cu un farmec aparte.

Yogya – Water Palace – palatul de apa

Ne-am intors la hotel intr-o plimbare mai lunga prin strazile inguste ale orasului. Multe dintre ele fiind atat de inguste ca abia te poti strecura printre multimea de oameni, animale, tarabe cu mancare si mirosuri extreme. Ajungand inapoi la hotel am petrecut dupa-masa la piscina – stiind ca a doua zi ne asteapta din nou o vizita mai lunga la unul dintre cele mai mari complexe de temple hindu din lume – Parambaran… dar despre asta voi scrie in zilele urmatoare…

citeste aici continuarea…

Ti-a plăcut ? Distribuie si prietenilor tăi ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *